Инспекторатът към ВСС установи неверни данни в 366 имуществени декларации на съдии, прокурори и следователи

Даден е 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите и грешките в подадените декларации

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Неверни данни в 366 декларации са декларирали съдии, прокурори и следователи. Това е установил Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който е проверил 4125 ежегодни декларации за имущество и интереси за 2020 г.

В хода на проверките е била извършена съпоставка между декларираните факти и получената информация от съответните публични регистри, в които декларираните обстоятелства подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване. Фактически е проверено имуществото на 9562 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2020 г. В 3759 от проверените декларации е установено съответствие между декларираните факти и получената информация. В 366 декларации обаче е засечено несъответствие между декларираните факти и получената информация, за което деклараторите са уведомени писмено и им е даден 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите и грешките в подадените декларации.

Към настоящия момент са подадени 189 коригиращи декларации, като в 168 от тях несъответствието е отстранено, а за останалите 21 – проверките не са приключили. В 177 от случаите 14-дневният срок за подаването на коригираща декларация все още не е изтекъл.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж