Ирина Щонова откри най-голямото изложение в сферата на човешките ресурси у нас

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Професията на специалиста по човешки ресурси коренно промени своето значение, и днес това е цяла индустрия, в която работят над 15 000 човека. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова при откриването на форума „HR Industry” 2023 г., който се провежда днес в София. Тя допълни, че без добре развит сектор на човешките ресурси привличането на инвестиции от високотехнологични компании и застъпването на производства с висока добавена стойност не би било възможно.

Заместник-министър Щонова представи данни за пазара на труда за 2022 г. Тя посочи, че през миналата година са създадени рекорден брой нови работни места, а заетостта е на най-високото си ниво от 2008 г. насам. През 2022 г. заетостта достигна 72%, което е исторически рекорд за този пазар, стана ясно от думите ѝ. „Само за първите 9 месеца на годината заетите са се увеличили с около 147 хиляди души“, обясни още икономическият заместник-министър.

„Позитивен сигнал по отношение пазара на труда са последните числа, които показват, че през третото тримесечие на 2022 г. заплащането на работодателите за един отработен час се е увеличило с около 16% спрямо същия период на 2021 година“, каза зам.-министър Щонова. По думите ѝ все повече се говори колко е важна добавената стойност в икономиката, но трябва да се знае, че зад нея стоят именно политиките за развитие на човешките ресурси и повишаването на квалификацията на кадрите. 

Форум „HR Industry” 2023  се организира от JobTiger за дванадесета поредна година. В тазгодишното издание се очаква да се включат над 450 участници, а над 30 фирми представят последните тенденции и иновации в тази сфера. В събитието участваха още Светозар Петров, управител на „Джобтайгър“ ООД, Полина Маринова, изпълнителен директор на Агенция по заетостта, и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж