Испански компании са инвестирали в България близо 900 млн. евро

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Компания от ВИК сектора планира инвестиция от 50 млн. евро в нов завод у нас

Испански компании са инвестирали до момента в страната ни близо 900 млн. евро. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и държавния секретар на Министерство на индустрията, търговията и туризма на Кралство Испания Ксиана Мендес. Те обсъдиха мерки за насърчаване на стокообмена и инвестиционното сътрудничество между двете държави. 

„Испания със сигурност е една от страните в Европейския съюз, с които имаме най-голям неизползван потенциал“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му една от стъпките за промяна на това е организиране на повече двустранни срещи между бизнеса. Той благодари на испанското министерство за подкрепата в организирането на съвместния бизнес форум, в който през вчерашния ден се включиха десетки компании. Държавният секретар подчерта, че България е стратегически партньор с потенциал за сериозно увеличаване на икономическото сътрудничество. „Знаем, че вече много испански компании развиват бизнес в България и търсят възможности за увеличаване на присъствието си в страната ви“, каза тя. В рамките на срещата Ксиана Мендес представи приоритетите на предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли т.г. 

Испанска компания ще инвестира 50 млн. евро в завод в България. Това стана ясно по време на среща на министър Никола Стоянов с потенциални инвеститори от кралството. Компанията произвежда тръби за водния сектор и планира да разкрие завод у нас, като продукцията да бъде реализирана в държавите от Балканския регион. По време на разговора стана ясно, че стратегическото положение на страната е било основна причина за взимане на решението, а инвеститорът вече е закупил терен у нас за своя проект. 

Най-голямата високотехнологична и иновационна компания в Испания – „Индра“, търси възможности за нови проекти в България. Това беше заявено по време на посещението на икономическия министър в централата им в Мадрид. Те представиха своята дейност в областта на транспорта, въздушния трафик, отбраната и иновациите. През годините са изпълнявали няколко проекта в страната ни, но имат интерес и към сътрудничество с български фирми при участие на международни търгове и проекти. 

Испански компании от отбранителната индустрия имат интерес за сътрудничество с български партньори за изпълнение на съвместни проекти по Европейския фонд за отбрана. Това обсъдиха на среща министър Никола Стоянов и президента на Испанската технологична асоциация в сектор отбрана, сигурност, аеронавтика и космос TEDAE Рикардо Марти Флукса. Министър Стоянов отправи покана водещи испански компании от сектора да посетят страната и на място да се запознаят с възможностите на българския военно-промишлен комплекс и да бъдат обсъдени по-детайлно конкретни сфери на партньорство. 

В рамките на своята визита в Мадрид министър Стоянов посети и седалището на „Енагас“. Компанията вече 50 години е международен референт за изграждане, поддръжка и управление на газови инфраструктури. По време на разговорите стана ясно, че те имат конкретен интерес за реализацията на два проекта в България, но все още са в проучвателна фаза и предстои да посетят страната ни за детайлизиране на всички аспекти, касаещи бъдещите им планове. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж