Ива Митева: Бях против мораториума за тока, водата и парното

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Зам.-председателят на парламента Ива Митева заяви, че е била един от противниците на мораториума върху цените на електричеството, парното и водата.

“Може би защото съм юрист, може би защото съм конституционалист, и може би защото познавам всички решения на КС. Не знам да има мораториум, който да не е бил обявен за противоконституционен“, заяви тя.

Митева уточни, че именно заради това те са се били обединили около решението да създадат комисия, която да прецени по кой път да тръгне.

“Дали да вървим към някакъв вид ограничение или по-скоро да вървим към законови изменения”, посочи зам.-председателят.

Тя каза, че това решение е полезно за хората, а те са подкрепили предложението на ГЕРБ-СДС, защото в този момент в КЕВР са се обсъждали новите цени. Според нея по този начин те са дали ясен политически знак, че искат да работят в посока ограничаване на цените.

“Това решение беше наложително и беше вярно в този момент, като ние сме с ясното съзнание, че трябва да започнат много сериозни дебати, много сериозен анализ и много бързи спешни законодателни поправки. В бърз порядък трябва да сменим председателя на КЕВР Иван Иванов и единият от членовете-енергетици, чийто мандат отдавна е изтекъл”, обяви тя.

Митева не каза дали те ще предложат техен кандидат, който да оглави Комисията, но беше категорична, че дебатите по темата предстоят.

Тя коментира и казуса с въвеждането на “зеления” сертификат в парламента. Митева посочи, че е внесен доклад от “Демократична България” за въвеждането му, но подчерта, че ИТН и “Възраждане” са против това.

“В близкото минало се сбърка. Хората в началото вярваха, в един момент, като че ли нещо се обърка с информационната кампания. Като че ли хората бяха уплашени, хората се стреснаха и там трябва да търсим грешките”, коментира Митева.

Тя е убедена, че “зеленият” сертификат не може да бъде разделителна линия в коалицията и управлението.

По отношение на реформата в КПКОНПИ, зам.-председателят на парламента посочи, че там ще се действа много внимателно, за да не бъде създадена втора прокуратура.

“Обмисляме разделяне на темата с отнемането на имуществото от темата за конфликт на интересите и публичността на имуществото. Предвиждаме засилване на разследващите функции, предвиждаме засилване на контрола”, обяви тя в ефира на БНТ.

От думите й стана ясно още, че са необходими разговори и относно съдебната реформа и се обсъждат промени във Висшия съдебен съвет.

Според нея смяната на главния прокурор Иван Гешев ще донесе някакъв мир, но е убедена, че това не е решение на проблемите в системата.

Тя увери, че те твърдо са решили да направят съдебната реформа или поне това да започне.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж