Иван Демерджиев: Справихме се с две важни задачи – осигурихме честни избори и защитата на държавната ни граница, която е и външна за ЕС

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Доказахте, че да следваш закона в името на обществения интерес не е изключение, а правило – обърна се към служителите на вътрешното ведомство министър-председателят Гълъб Донев, който бе гост на Националното съвещание на МВР

Министерството на вътрешните работи проведе Национално съвещание, на което бе направен анализ на резултатите от дейността на ведомството в периода на подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание. Обсъдени бяха и резултати от противодействието на конвенционалната престъпност и ефекта от прилаганите мерки за безопасност по пътищата и подготовката на състава.

Гост на Националното съвещание бе министър-председателят на Република България Гълъб Донев. Той благодари на служителите на МВР за денонощния труд. „През изминалите два месеца вие и колегите ви доказахте, че да следваш закона в името на обществения интерес не е изключение за системата на МВР, а правило. Често се вглеждаме в нарушителите вътре в системата, но примерите за съвестно свършена работа с отговорност към хората и закона са всеки ден пред очите ни“, обърна се той към участниците в съвещанието и открои ефективните действия, предприети във връзка с наследени сериозни проблеми: Бяха гарантирани необходимите условия за провеждане на демократичен изборен процес; МВР положи целенасочени усилия за осигуряване на надеждна охрана на границата и ефективно противодействие на незаконната миграция, изключително важни задължения за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство; Особено сериозната задача за справяне с войната по пътищата – успехът зависи от обединените усилия на обществото да възпитаваме отговорност към живота.

Пред премиера и колегите си вицепремиерът по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отчете резултатите от усилената работа през изминалите близо два месеца.

„Справихме се с две изключително важни задачи – осигурихме честни и спокойни избори, това беше нашата мисия като служебен кабинет. Гарантирахме и защитата на държавната ни граница. Обезпечихме цялата налична техника, подобрихме организацията, предвиждаме промяна в щатния състав и разписанията. Благодаря на всеки един от вас за труда, който често остава неоценен“.

По отношение на противодействието на пътнотранспортните произшествия министърът изрази увереност, че това е въпрос, който може да намери трайно решение с помощта на всички, които имат отношение. Случващото се по пътищата е проекция на това, че в последните години българските граждани са загубили уважение към правото, към институциите, към закона, един към друг. Пренесено на пътя това коства човешки животи и ние – институциите, ангажирани с този проблем, сме длъжни да го спрем, заяви Демерджиев.

Вътрешният министър постави фокус и върху други две важни задачи – МВР ще работи за осигуряването на реда, законността и спокойствието по места и ще покаже на онези, които се чувстват над закона, че не трябва и няма да бъдат извън и над закона. Друг акцент са конкретни усилия за опазване на българските деца от влиянието на наркотиците.

В заключение министър Демерджиев отправи апел към колегите си: Помагайте системата да се превърне в пример, който да бъде следван! Мнозинството от вас си вършат съвестно работата, не позволявайте на малка част да развалят това впечатление, да петнят пагона и да настройват обществото срещу българската полиция.

В съвещанието участваха заместник-министрите на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър, Емил Ганчев и Венцислав Катинов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, заместникът му главен комисар Станимир Станев, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Атанас Илков, директорите на главните дирекции, СДВР и ОДМВР, ръководителите на структури на ведомството.

Основен акцент по време на съвещанието бе анализът на резултатите от дейността на МВР в периода на подготовката и произвеждането на изборите за Народно събрание. Отчетено бе, че за защита на изборните права на гражданите са проведени поредица от специализирани полицейски операции. Сформираният щаб за обработка на сигналите за различни нарушения е реагирал своевременно на всеки един от общо постъпилите 727 сигнала. Успоредно с това, бе отчетена и добрата работа на звената „Български документи за самоличност“.

За изпълнение на поставените задачи и постигнатите резултати по гарантиране на провеждането на честни и прозрачни избори шестима директори – на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и на областните дирекции на МВР в Благоевград, Варна, Кърджали, Плевен и Хасково, бяха наградени със заповед на министъра на вътрешните работи.

Конвенционална престъпност: Отчетено бе че от началото на годината до края на септември има минимално увеличение на регистрираните престъпления с 0,37 %, като в същото време разкриваемостта бележи ръст със 7,5 %. Разкритите престъпления през отчетния период на 2022 г. са общо 27 797 (25 861 през 2021 г.), от тях 25 543 – престъпления по криминална линия, и 2254 – по икономическа линия.

Пътнотранспортен травматизъм: С цел подобряване на обстановката по пътищата от министъра на вътрешните работи бяха разпоредени допълнителни мерки. Бе разширен кръгът от служители, оправомощени да осъществяват контролна дейност по ЗДвП. Освен това са активизирани дейностите по контрол. Прилага се директно наблюдение на участниците в движението чрез придвижване в транспортния поток посредством „линеен контрол“. Завишена е контролната дейност в населените места по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и от водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства. Планирани и проведени са специализирани полицейски операции по метода „широкообхватен контрол“, включително и съвместно с други ведомства – АПИ и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж