“Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

28 февруари – 19 март 2023 г. 

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на отдавна планираната и дълго подготвяна изложба на емблематичния и мистериозен художник – Иван Христов Георгиев. Експозицията “Иван Георгиев – Рембранда – познатият и непознатият” ще бъде открита на 28-ми февруари и ще продължи до 19-ти март. 

През 2023 г. се навършват 85 години от рождението на художника и бихме искали да отдадем своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век. Съпътстващ изложбата ще бъде и единственият аудиовизуален материал за Иван Георгиев – Рембранда – документалният филм за художника с режисьор Анна Петкова, който ще бъде прожектиран в галерията.

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта по време на социализма и първите години на прехода, период от изключително значение за визуалните изкуства в страната. Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе. Това негово решение от една страна лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения.

Голяма експозиция на автора не е правена от 2008г., когато СГХГ прави ретроспективна изложба по случай 70 години от рождението му, а интересът към работата и личността му е нестихващ. В рамките на изложбата ще бъдат показани публично произведения от частната колекция на Александър Георгиев – колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непозанти художници. Сред тях са и тези на Иван Георгиев – Рембранда. Произведенията, включени в експозицията ще представят цялостен поглед към творчеството на художника, показвайки едни от най-добрите му картини.

Понякога просто се случва

„Зимните хора“ - най-известната книга на кралицата на страшните истории Дженифър Макмеън, излиза на български с логото на Benitorial
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж