Иван Гешев отбеляза 3 март на среща със студенти и преподаватели по българска филология

Главният прокурор Иван Гешев отбеляза 3 март на среща със студенти и преподаватели по българска филология от Славянския университет в Баку, Азербайджан

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Главният прокурор Иван Гешев отбеляза 3 март на среща със студенти от специалност „Българска филология“ на Славянския университет в столицата на Азербайджан – Баку.

„Радвам се, че на националния празник на страна ми съм именно тук, където българският език обединява млади хора като вас. Това е доказателство, че различията сближават, поставяйки стабилните основи на едно по-добро бъдеше. Образованието е основа за постигане на всяка цел, която си поставяме“. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев при срещата със студенти и преподаватели от Славянския университет в Баку.

Гост на университета бе и главният прокурор на Република Азербайджан Камран Алиев. Той подчерта символиката в това, че официалното посещение на представители на ръководството на българската прокуратура съвпада с националния празник на България. „Това е знак за приемственост и приятелство между двата народа“, подчерта Алиев.

Домакин на ръководителите на прокуратурите на България и Азербайджан бе ректорът на Славянския университет в Баку д-р Анар Нагиев.

„Силата на един народ е в паметта на неговата история! Нещо повече, адмирации към всички вас – избрали да изучавате културата и езика на моя народ. Надявам се след време някои от вас да дойдат в България и заедно с българските си връстници да надграждат приятелските отношения между България и Азербайджан”, подчерта още Иван Гешев.

Близо 50 студенти в Баку изучават български език. Програмата продължава четири години, а завършилите получават диплома по „Българистика“, която се признава и у нас, разказа проф. Бисерка Велева-Петрушенко, преподавател в университета.

Водената от Иван Гешев делегация, в която влизат заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, дариха на Центъра за български език и култура към Славянския университет българска историческа и художествена литература.

Центърът е създаден през 2004 г. Сред преподавателите в университета е и проф. Рафик Новрузов – създател на първия азербайджанско-руски и азербайджанско-английски юридически речник. Новирузов посочи, че в момента се работи по проект за учебник по български език в Азербайджан, а също така разговорник и речник.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж