Иван Гешев: Ще си довърша мандата каквото и да ми струва това

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Главният прокурор Иван Гешев: Ще си довърша мандата каквото и да ми струва това, искам децата на България да живеят в нормална държава

„Сега е моментът българските магистрати да покажат, че са независими и няма да позволят нарушение на основни конституционни, европейски ценности. Сега е преломен момент, в който съдебната система трябва да се очисти от всякакви нерегламентирани опити за нарушение на основни принципи като разделение на властите, правовата държава и върховенство на закона“, заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата.

„Като главен прокурор съм работил и ще продължа да работя само и единствено за България и за народа, ще си довърша мандата каквато и лична или друга цена да ми струва това, защото искам децата ми, децата на моите приятели и вашите деца да живеят в нормална държава, а не в „завладяна държава“, цитирам медийния термин“, заяви Иван Гешев.

Той обясни, че днес, 22.05.2023 г., е дал обяснения пред наблюдаващ прокурор от Софийска градска прокуратура във връзка с проверката по сигнал, депозиран от заместника му Борислав Сарафов. По-рано Иван Гешев е дал сведения по проверка за търговия с влияние и политическа корупция.

Главният прокурор определи опита за атентат срещу него, извършен на 1 май 2023 г., като атентат срещу държавата и основните ценности, върху които се гради всяко демократично общество.

Иван Гешев разказа в детайли за събитията, случили се от 1 май т.г. насам. „Длъжен съм да кажа истината, защото истината ще ни направи свободни“, поясни той. Подчерта, че е налице опит за отместване на темата кой се опита да убие главния прокурор.

Иван Гешев съобщи, че ще поиска отвод на членове на ВСС, както и част от предстоящото заседание на съвета да бъде закрито заради информацията, която ще бъде обсъждана. 

По повод опити за натиск и заплахи, главният прокурор заяви: „Не ме е страх. Аз не бягам, аз се бия. Гордея се с рода си, с произхода си“.

Главният прокурор подчерта, че българските магистрати няма от какво да се срамуват, а могат да се гордеят, че продължават да работят в интерес на гражданите. „Могат да се срамуват малка част – мога да ги изброя на пръстите на двете си ръце – хора от съдебната власт, от ВСС или другаде“, каза главният прокурор и декларира, че ще продължи да работи в интерес на България и ще довърши мандата си.

„Гордея се, че съм главен прокурор и зад мен стоят моите колеги, които продължават спокойно да си вършат работата. Гордея се, че съм българин и ще се бия за България и българския народ“.

На брифинга бе представена презентация, свързана с кореспонденция между главния прокурор и член на ВСС по повод събитията след опита за атентат на 1 май т.г.

Заплашително писмо
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж