Иван Иванов: Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката със средства от държавата и ЕС

Министърът припомни, че при доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите по методика, която работи от години

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Ще обезщетим земеделците, пострадали от градушката, с всички инструменти, които държавата и ЕС ни дават, заяви министърът на земеделието Иван Иванов за бТВ, цитиран от Министерството на земеделието.

Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия,  посочи Иванов. Той добави, че какви средства ще получат, зависи от това какви площи ще бъдат заявени.

По думите му, предстои в понеделник експерти да отидат на място в Садово, за да обяснят на стопаните възможностите за подпомагане. Аграрният министър посочи, че по време на силната буря в района на 31 май е имало забрана за изстрелване на противоградни ракети в продължение на 15 минути, заради прелитане на пътнически самолет. Иван Иванов допълни, че в този период е паднала градушка, която е унищожила реколтата на стопаните, и подчерта, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени.

„Страната се защитава по два способа. Ракети се използват постоянно. От бюджета тази година са осигурени 13,5 млн. лв., които покриват нуждите и нямаме дефицити“, информира министърът. Той увери земеделските стопани, че в голяма част от страната градоносните облаци се обработват и могат да са спокойни. Министърът каза, че на 13 юни ще се проведе среща между всички отговорни институции за изчистване на определени неясноти по отношение на работата на Центъра за координиране на използването на въздушното пространство и налагането на забрани за изстрелването на ракети, и за да се осъвремени начинът, по който се взаимодейства.

Министърът припомни, че при доказано 100 процента увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80 процента от разходите по методика, която работи от години. „Държавата поощрява и застраховането, като поема 65 процента от стойността на застраховките“, каза Иван Иванов и коментира, че не може да се обясни защо няма интерес.

Относно проверките на работата на Българската агенция за безопасност на храните и проверките на ГКПП „Капитан Андреево“ земеделският министър обясни, че водещ по случая е неговият заместник – Иван Христанов, който е представител на „Продължаване Промяната”, и че агенцията трябва да бъде изведена от структурата на министерството. По думите му, с Христанов имат взаимно доверие и той има пълната подкрепа в министерството, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж