Иван Шишков ще инспектира строителството на скоростния път Видин-Ботевград

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Съдебни дела и административни процедури са забавили отчужденията на терена на трасето

В началото на следващата седмица ще инспектирам строителството на скоростния път Ботевград – Видин.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на блиц контрол в Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Министърът подчерта, че днес с решението на Министерския съвет се разрешава отчуждаването на необходимите имоти за строителството на отсечката Ружинци – Монтана. 

„Аз от много време говоря, че отсечката е от изключителна важност за развитие на Северозападния регион. Пътят трябва да се завърши, включително и тунела под Петрохан, като се надявам тунела и отсечката от Монтана до Ружинци да станат едно трасе и то да се изгради бързо“, коментира арх. Шишков.

Той напомни, че през месец май 2021 г. е била подписана заповедта за одобрения парцеларен план на трасето.

„Дали преди това е имало някакви разговори и преговори със заинтересовани страни, аз не съм запознат. Имало е и жалба в съда. Но защо се е забавила процедурата може да каже само тогавашния министър на регионалното развитие“, подчерта арх. Шишков.

Той каза още, че с встъпването си на поста министър е поискал цялата информация до къде е процедурата и е възложил на АПИ активна работа за подготовка на преписката за отчуждаване.

„За 4 месеца и половина направихме преписката, благодаря на колегите за положените усилия. Предстои ни бърза работа – да извършим отчуждаването и да започнем строителството“, каза пред депутатите министър Шишков.

По думите му основната причина за забавянето в проекта са съдебните спорове относно отчужденията на терените и административни процедури. 

„Важно е да се изгради този път. Служебният кабинет ще работим всеки ден, за да се случи проектът“, категоричен бе арх. Шишков.

Той призова народните представители да намерят решение за строителството на тунела под Петрохан, тъй като най-вероятно държавата няма да може чисто икономически да си позволи да реализира проекта в кратки срокове.

„Стигайки скоростния път в Монтана ще отвори темата за тунела. Депутатите могат да намерят икономическия механизъм как да се строи“, посочи регионалният министър. 

Той каза още, че са започнати различни проучвания за тунела.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж