Ивелин Първанов: За Европейската централна банка българският национален интерес няма да е на първо място

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Около 13 000 подписа са събрани в Плевен  към днешна дата  в подписката, която „Възраждане“ организира за провеждане на референдум за запазване на българския лев.“, това коментира в интервю Ивелин Първанов – водач на листата на „Възраждане“ за 15 МИР Плевен.

Той каза още, че с подписката за референдум „Възраждане“ отстоява правото на България да запази своя финансов суверенитет. Българският лев е вече една от най-старите валути в Европа поради причина, че традиционни валути, като германската марка и френският франк, вече отидоха в историята.

„Обаче държавите, които държат на своя финансова свобода, като Швеция, Дания, нашите партньори от Източна Европа Унгария и Полша, Румъния и Чехия, много добре разбират, колко е важно за тях да печатат парите си сами. Да имат  финансова свобода, която да им гарантира и по-голяма политическа свобода.“, каза още Първанов.

Според него народът, след като има правото на избор да определя политическите институции, има правото да определи и своята финансова свобода.

Той добави още, че Великобритания никога не е влизала в еврозоната, бранейки финансовия си суверенитет. Това по-късно ѝ дава правото да напусне Европейския съюз.

Ивелин Първанов посочи  и някои възможни рискове, които стоят пред страната ни, ако приемем еврото.

„Първото е, че всички страни в еврозоната поемат солидарно не само активите, но и пасивите от водената финансова политика. Тежкият гръцки, испански и италиански дълг от последните години в момента не ни засягат, но влезем ли в еврозоната, ние поемаме и техните задължения. Мисля, че България със своята крехка икономика, при сегашната международна ситуация и при дълговете, които има и  затрудненията, които среща по обслужването им, не трябва да се обременява с допълнителни, още по-големи дългове.

Освен това въпроси като повишаване на минимална и средна работна заплата в бюджетния сектор, отделянето на допълнителни разходи за пенсии, здравеопазване и образование, ще трябва да бъдат съгласувани вече не на национално ниво, а извън страната ни на наднационално ниво. За хората, които са учредили Европейската централна банка (ЕЦБ), българският интерес не е на първо място. Ние сме последни, на опашката, и ще бъдем обслужвани последни, колкото и да отричат този факт нашите политически опоненти, които се борят, за да унищожат финансовата свобода на България с въвеждане на еврото“, каза още Ивелин  Първанов – водач на листата на „Възраждане“ за 15 МИР Плевен.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж