Избягалата служителка на Facebook пред Европейския парламент: Вярвам, че имаме време за действие и моментът е сега

Франсис Хоган напусна технологината компания и показа куп документи за нарушения срещу правата на потребителите

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Facebook приоритизира печалбата, за сметка на безопасността на потребителите. Това заяви доскорошната служителка на техногиганта Франсис Хоган, по време на изслушване пред Европейския парламент. През последните седмици Хоган беше изслушана от сената на САЩ и английските власти, пред които тя разказа за лоши практики в компанията на Зукърбърг, които са били засекретени за външен достъп.

“Facebook показа, че са готови да лъжат с данните, които предоставят. Ако ви предоставят някаква информация, трябва да ви обяснят как са я получили. Наистина е важно да ви покажат процеса, изследванията, документите. Не може да им се доверите просто така”, обясни Хоган на евродепутатите и поиска от тях да създадат адекватни законови регулации, които да контролират случващото се със социалната мрежа.

“Тук съм, защото вярвам, че Facebook наранява деца, отслабва демокрацията и много други неща”, обясни тя.

Хоган обясни, че компанията на Марк Зукърбърг разполага с инструменти да направи мрежата по-сигурна, но не е готова да осъществи такава реформа, защото това би се отразило на печалбите й. По нейни думи, отказът към такива промени вече се материализира в “насилственост”, която ще продължи, докато не се приемат конкретни закони.

“Почти никой извън компанията не знае какво се случва вътре. Никой не може да разбере деструктивните решения, които Facebook прави, освен самия Facebook. Европейският съюз има изключително рядката възможност да наложи регулации!”, смята Хоган.

Europe bolsters pioneering tech rules with help from Haugen | WRBL
Хоган пред Европейския парламент

Тя обясни, че социалната мрежа е способна да насочи реклами към селектирана аудитория от 100 души, което означава, че се изучава поведението на ползвателите на платформата нерегламентирано.

“Почти сигурна съм, че се злоупотребява, защото направих анализ кой е свръхекспониран на база политически реклами и се оказа, че това са потребителите, които живеят във Вашингтон – говорим за хиляди реклами на месец. Смятам, че наличието на механизми за насочване на определени неща към конкретни хора без тяхното знание е неприемливо”, каза Хоган.

През последните месеци Хоган осветли документи на Facebook, до които тя е успяла да се добере. Част от тях са свързани с негативното въздействие на мрежата върху потребители, за които се твърди, че са получили проблеми със съня, работата и личния си живот, в резултат от престоя си във Facebook.


- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж