Изкуственият интелект – между правата на гражданите и интересите на бизнеса

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Скоростта, с която се развиват технологиите и предизвикват обществена промяна, е в пъти по-висока от скоростта, с която се вземат решения за регулиране и контрол от страна на публичните органи на национално, европейско и световно равнище“, заяви Ирина Алексиева, директор на дирекция „Информационни технологии, информационно общество, европейска координация и международно сътрудничество“ в Министерството на електронното управление. Тя участва в публичната дискусия „Изкуственият интелект – регулация и бъдеще“, която се проведе в сградата на Министерския съвет днес, 11 май. Дебатът бе в рамките на Седмицата на откритото управление по глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“ и в него взеха участие представители на технологичния сектор, академичните среди, граждански организации. 

Ирина Алексиева подчерта, че регулацията на изкуствения интелект е свързана с нелеката задача да се намери баланс между защитата на правата и интересите на гражданите и стимулите за създаването на нови бизнес модели, продукти и услуги, които са в основата на развитието високотехнологичния сегмент на икономиката. 

Регламентът за изкуствения интелект, който в момента се обсъжда между Европейския парламент, Комисията и Съвета се стреми да намери точно този баланс, а целият пакет от европейско законодателство в сферата на цифровизацията поставя в центъра човека. Политическата програма „Цифрово десетилетие 2030“  е неотменно свързана с Европейската декларация относно цифровите права и принципи и с това колко е важно хората за запазят свободата си на избор при взаимодействието с алгоритми и системи за изкуствен интелект. Съветът на Европа също в момента разглежда проект на Конвенцията за изкуствения интелект, правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава. 

Ирина Алексиева подчерта, че ключов момент при регулацията е споделянето на информация и търсенето на общ подход не само на ниво ЕС, но и на глобално ниво. Усилието следва да бъде общо, не само на държавата, а и на гражданските организации, бизнеса, научната общност и цялото общество.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж