Излагации и падение в опит на един министър да привлече вниманието към културата

Време е културата да стане приоритет на държавата

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

След чутовното падение на министъра на културата Атанас Атанасов, който благодари за пожеланията по повод рождения му ден във видео, заснето в кабинета му и публикувано в социалната мрежа, излагациите му продължават. Последва нов клип, в който Атанасов коментира, че присмехът, който си навлече от политици, творци и общество, били предизвикали интерес към културата и поради този факт щял да прави често такива видеа, в които да отчита свършеното.

Г-н Атанасов, интерес към културата не се предизвиква с излагации в мрежата, а с адекватна работа, прозрачно управление и даване на информация за случващото се в сектора, поне веднъж седмично. Отделът ви “Връзки с обществеността” също трябва да заработи и да не мотае със седмици и месеци отговори по запитвания от журналисти, организации и граждани. От личен опит – чакам от седмици отговор по тема, за която съм писал, звънях по телефона, но и до днес не съм получил необходимата ми информация. Така е, не е за похвала и отчитане на работата Ви, а е за нередност, която едва ли е единствената в повереното Ви министерство.  

Безспорен факт е, че откакто Атанас Атанасов е министър думата “култура” не присъства в обществено-политическия ред. Няколко пъти имах честта да бъда свидетел и на поведението му, което по мое скромно мнение, не е на необходимото ниво за заеманата длъжност. Начинът на говорене също не говори за професионализъм и не вдъхва респект, да не говорим за надежда, че някога културата ще бъде издигната на пиедестал.

За щастие обаче творците не спират да създават, а хората търсят спасение в нея и я подкрепят, препълвайки театралните салони, изпълвайки галериите, посещавайки концерти.

Та, да се върна към новото видео на министъра… В него Атанасов отчита свършеното за 100 дни – “100 млн. лв. повече в бюджета за култура, 44 млн. лв. за Национален филмов център и българското кино, 30 млн. лв. за Национален фонд “Култура”, 12 млн. лв. за българските музеи, въпреки лъжите на опозицията, нови конкурси за директори на културните институции и поставяне на ясни критерии за разходването на парите за култура”.

Говори само за пари, но не и за политики, а именно те водят до качествени промени. Не споменава и думичката “анализ” и ефектите, които се очакват от наливането на тези средства в системата. Най-вероятно те отново ще изтекат в определени джобове…

Очаквах, че като човек учил зад граница и живял в Холивуд, Берлин и Лондон, е разбрал, че никой няма нужда от празни приказки и единствено и само от наливането на пари, а от реални действия, политики, стратегии и визия за развитие.

Няма да крия, че и в годините назад темата култура беше неглижирана, недофинансирана и неоценена. Сега не смятам, че това ще се промени кой знае колко, но може би с изриването на всички от министерството – с нов министър, който познава проблемите и знае как да се решат,  с нов екип и директори на структурите, подчинени на ведомството, нещата може и да започнат да се случват.

Време е културата да стане приоритет на държавата и да ѝ бъде отредено мястото, което заслужава, а то е високо, много високо, защото народът казва така! 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж