Изложба “MOMENTUM” в Чешки център София

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Чешкият център София е мястото за среща на две специалности, които са в динамиката на високите температури. Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите „Дизайн на порцелан и стъкло“ в Националната художествена академия и „Керамика и порцелан“ на Академията за приложни изкуства – UMPRUM, Прага. Датата на срещата е 28 март в 18 часа в галерията на Чешкия център. Събитието се реализира съвместно с Посолството на Чешката република в София.
Една от дефинициите за MOMENTUM е сила получена в резултат на поредица от движения. В контекста на изложбата тази поредица е свързана с творческия импулс и технологичния процес при създаване на дизайнерски и художествени произведения в огневи режим.
Повода за това е честването на юбилея 50 години специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“ НХА. Изложбата е своеобразен диалог, който дава съвременен поглед, резултат от едно наследство. В UMPRUM са завършили доайените на специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, които привнасят знание, влияние и натрупан опит, изградени от чешката методология на обучение в пражката академия.
„С настоящата изложба искаме да подчертаем историята, еволюцията и културното значение на дизайна на порцелан и стъкло в България и Чехия. Изложбата в Чешкия център в София ще даде възможност за нови срещи и задълбочаване на творческия диалог между НХА в София и UMPRUM в Прага“ – сподели доц. д-р Красен Троански от НХА
„Дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления – „Порцелан и фина керамика“ и „Стъкло“, между които е изградена всестранна интеграция. Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници – дизайнери в проектантски студиа за порцелан, фина керамика и стъкло. Студентите се обучават в търсене на нови конструктивни и художествени решения с респект към материалите и разширяване на технологичните и естетическите им възможности.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж