Изложба, посветена на личността на Видински митрополит Неофит

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„За правда и човечност“ – изложба, посветена на личността на Видински митрополит Неофит с акцент върху спасяването на българските евреи ще бъде открита в Белоградчик.

На 10 март 2023 г., когато отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи, от 11:00 ч., в изложбената зала на Художествена галерия „Вълчо Вълчев“ – Белоградчик, ще бъде открита изложбата „За правда и човечност. Видински митрополит Неофит“.

Изложбата се организира от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив – Видин, със съдействието на община Белоградчик, и е посветена на личността на Видинския митрополит Неофит, като най-вече се набляга на приноса му за спасяването на българските евреи.

Видинският митрополит Неофит, като наместник-председател на Светия Синод от 1930 до 1944 г., играе важна роля за спасяването на българските евреи.

През 2017 г. видния видински и всебългарски духовник дядо Неофит е отличен посмъртно с почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом”.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж