Изложба за наборната военна служба през „онези“ 45 години

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Тя е под наслов „Когато момчето става мъж…“ и е подредена в музей „Кръстата казарма“. На откриването на изложбата днес присъства и нейният автор д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при БАН. Гост на събитието беше заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова.

Христина Кирилова, директор на Регионален исторически музей – Видин благодари на д-р Вълев, че се е отзовал на поканата да представи своята атрактивна изложба в нашия град. След това даде думата на Борислава Борисова, която поздрави ръководството и музейните работници от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков и от свое име с инициирането на тази изключително интересна изложба. Заместник-кметът също благодари на автора и изрази убеждението си, че той ще остане с прекрасни впечатления от гостуването си във Видин. Борисова подчерта, че разполагането на експозицията в един от най-емблематичните исторически обекти, какъвто е музей „Кръстата казарма“, е чудесно решение и призова гражданите да я посетят.

Д-р Илия Вълев сподели детайли от подготовката на изложбата и представи съдържанието й. „Когато момчето става мъж…“ разглежда наборната военна служба в контекста на социалистическото развитие на България. Чрез преки спомени и разкази, чрез документи и научен анализ, много фотографии и напълно автентични предмети от времето на социализма, изложбата показва някои любопитни исторически факти, свързани с българската армия през конкретния период, проследява обичаите и ритуалите, характерни за казармения преход и възмъжаването на момчетата, представя вътрешноказармения всекидневен живот на войниците. В нея може да се види още сбирка от оригинални предмети от времето на социализма като мъжка униформа от Начално военно обучение; униформено войнишко и матроско облекло; парадна униформа на срочнослужещ от Гранични войски от 80-те години на XX век; гвардейски калпак; военни емблеми и знаци на видовете и родовете войски и много други.

Изложбата „Когато момчето става мъж…“ е под егидата и с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на Република България и Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Тя ще остане в музей „Кръстата казарма“ до 28 април.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж