Изложбеният цикъл Genesis – нов хоризонт за Юлиян Табаков

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Художникът Юлиян Табаков създава Genesis със свои творби от последните 7 години, които представя във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София изложбата ще бъда с нови, непоказвани до този момент произведения.

„Проектът е своеобразен триптих от три мои изложби – „Мигновения“ (2015), „Портрет на умиращ титан“ (2021) и „Реално/Привиднореално“ (2022), част от която е и експерименталният художествен филм „Вакуум“ (2022). „Генезис“ ще включва творби от всяка изложба в различни, уникални комбинации, а в София ще покаже изцяло нови работи, сред които пространствената инсталация „Хоризонт“. Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва – четири галерии в четири български града“, споделя концепцията си за Genesis авторът Юлиян Табаков.

Цикълът GENESIS започна от Русе на 1 март 2023 в Художествената галерия, където са показани произведения от изложбите „Портрет на умиращ титан“, самостоятелни триизмерни обекти и късометражният филм „Вакуум“ по композицията Ad Infinitum на Емил Табаков.

В зала „Райко Алексиев“ на СБХ ще бъдат изложени новите творби от Genesis и пространствената инсталация „Хоризонт“. 

В Пловдив Genesis ще бъде представена в изложбената зала „2019“ между 5 юли и 2 август 2023 с творби от „Портрет на умиращ титан“, „Вакуум“, самостоятелни триизмерни обекти и част от произведенията, създадени специално за цикъла. В подобна комбинация Genesis ще гостува на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна от август до септември. 

Изложбеният цикъл GENESIS и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Национален фонд „Култура“ и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюза на българските художници, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна, Столичен куклен театър, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62. международен фестивал „Мартенски музикални дни“, формат.бг, 8PM, STREAMER.BG.

За автора

Юлиян Табаков е визуален артист. Образованието му включва сценография в Националната художествена академия, София, изящни изкуства в ENS des Beaux-Arts, Париж, и Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон. След 2002 се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж