Изпълнен е първият етап за създаването на Национален фонд за декарбонизация

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В изпълнение на Реформа C4.R1 „Създаване на Национален фонд за декарбонизация“ към Националния план за устойчивост и развитие, с подкрепата ГД „Реформи“ на Европейската комисия  и със сътрудничеството на Европейската инвестиционна банка, ПрайсуотърхаусКупърс и Екорис, е изпълнен проект „Подкрепа за създаване на Национален декарбонизационен фонд (НДФ)“. С това успешно завършва първият ключов етап от създаването на заложения в Плана фонд.

Декарбонизационният фонд има за цел подпомагането на инвестициите в нисковъглеродно развитие чрез устойчиво и целенасочено финансиране на широка група бенефициенти. Предвижда се той да бъде основна финансова схема в подкрепа обновяването на сградния фонд в България. НДФ ще адаптира финансовите инструменти или ще структурира допълнителни такива при необходимост, с цел динамично адресиране на бариерите пред повишаването на енергийната ефективност.

В хода на изпълнението на проекта беше извършена оценка на националната регулаторна рамка за енергийна ефективност, която има пряко въздействие върху планирания бизнес модел и начина на работа на декарбонизационния фонд. За структурирането на успешната му пазарна стратегия са предложени изменения и допълнения, които могат да бъдат направени в регулаторната рамка и да доведат до по-бърза и устойчива зелена трансформация на националния сграден фонд.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж