Йордан Арабаджиев: Мерките на кабинета не съвпадат с исканията на превозвачите

На срещата с регионалния министър Гроздан Караджов днес превозвачите очакват да се води експертна дискусия, а не да се налагат "предложения, с които те да се съобразяват"

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

„Вчера видяхме, че все пак правителството се е вслушало в нашия глас по отношение цените на горивата. На протеста ние изразихме нашата воля. Бяхме наясно сред срещата с премиера, че мерките, които ще приложи правителството нямат общо с това, което ние предлагаме. Нашият пакет от мерки го бяхме артикулирали още преди два месеца.“

Това заяви Йордан Арабаджиев – изп. директор на Съюза на международните превозвачи.

” Дискусионно е как тази мярка с отстъпката за горива ще сработи и по какъв начин ще се достигне до всички български граждани, но има някакъв напредък от това, което предложихме като мерки”, коментира Арабаджиев.

На срещата с регионалния министър Гроздан Караджов днес превозвачите очакват да се води експертна дискусия, а не да се налагат “предложения, с които те да се съобразяват”, предаде БНТ. Министърът и превозвачите ще дискутират въвеждането на тол такса за тежкотоварните автомобили по второкласните пътища.

“Решихме да направи допълнително проучване как тол системата ще се отрази на цените на стоките. Нашият доклад вече на финалната права и имаме разминавания с министерството. Министър Караджов каза, че разликата в цената на хляба ще бъде с една стотинка, според нашите изследвания може би над 5-6 стотинки ще бъде поскъпването. За нас е важно да има модел на работа, в който цените да са точни и да можем да стигнем до вариант, който да не даде отражение на стоките от първа необходимост”, каза Йордан Арабаджиев.

Ако биодобавката бъде премахната за срок от 6 месеца, тя ще окаже влияние върху цените на горивата с 11-12 стотинки надолу, подчерта той. Когато има натиск от цените на горивата, транспортната услуга се увеличава, а колкото по-висока е тя, толкова повече ще се увеличават и стоките от първа необходимост.

Йордан Арабаджиев опроверга твърдението, че тежкотоварните автомобили не плащат тол такси и заяви, че искането на шофьорите е таксите за второкласните пътища е да се въведат след 1 януари 2023 г.

“Камионите плащат тол такси и то в пъти повече отколкото преди винетната система – някъде около 1200-1500, стига и до 2000 лв. годишната винетка за камион. Противопоставянето на личните автомобили срещу камионите го считаме за некоректно”, уточни той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж