Йордан Божилов: Другата седмица пристигат украински специалисти, с които ще се разговаря за ремонт на военна техника у нас

Той отбеляза, че още от социалистическо време в България е изграждана най-голямата способност за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския договор

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме какво ще се прави евентуално в България, каква техника ще бъде ремонтирана. Това каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов по Българската национална телевизия по повод решението на парламента за оказване на военнотехническа помощ за Украйна.  

Министерството на отбраната ще направи всичко възможно да изпълни това решение на Народното събрание, посочи Божилов. 

Той отбеляза, че още от социалистическо време в България е изграждана най-голямата способност за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския договор – системата на заводите „Терем“.  Имаме седем завода, които са специализирани в различни дейности. В „Терем“ – Търговище се ремонтират танкове, бронирани машини. Там се модернизират и българските танкове в момента, посочи Божилов.

Имаме и хора, и капацитет за това, въпросът е да видим какво ще искат украинските колеги, добави той. Божилов посочи още, че Словакия вече е започнала ремонт на бронетанкова техника. Това е важно за Украйна, защото войната ще бъде дълга, прогнозира той. 

Заместник-министърът на отбраната каза, че взетото решение с голямо мнозинство от парламента за помощ за Украйна е ясен признак, че ние знаем кой е агресорът в тази ситуация и кой е пострадалият, и на кого трябва да помогнем. Това е важно, защото първоначално имаше колебания в обществото ни и трябва да се борим с много химери, с хибридни заплахи, с тази пропаганда, която се изсипва и която ни разколебава, коментира Божилов.

Йордан Божилов каза, че за България е много важно да има авиация, охраната на въздушното ни пространство изисква тази способност. Авиацията ни не е приземена, нашата задача е да намерим начин самолетите, които имаме, да се използват толкова дълго, докато дойдат новите F-16, посочи Божилов. Ние вече 30 години поддържаме стара съветска техника, трябваше да пристъпим към замяната й още преди много години, посочи още той. Вървим към придобиване на нова техника, имаме договор за покупка на осем самолета. Ще поискаме от наши съюзници подкрепа за разполагане на технически средства, с които не разполагаме, посочи Божилов.

Във връзка с приключването на 31 май на участието на нидерландските военновъздушни сили в съвместното изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС по охрана на въздушното ни пространство, Божилов каза, че се разговаря и с Нидерландия да остане повече, но и с други страни, които да подпомогнат България. Той посочи, че в идните дни ще стане ясно как продължава подкрепата по охрана на въздушното ни пространство.

Йордан Божилов нарече „фалшива новина“, че самолетите F-16 няма да пристигнат и ще бъдат предоставени на Украйна, а парите, платени от България по договора, ще ни бъдат върнати. Абсолютно фалшива новина, каза той. Самолетите ще дойдат в началото на 2025 г., посочи Божилов, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж