Как да гласуваме с машина? (ВИДЕО)

Машини за гласуване ще има в 9399 секции у нас и 208 в чужбина

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

На изборите за президент и парламент днес ще имаме възможност да гласуваме с машини. Те ще бъдат разпределени в различни секции в рамките на страната и в чужбина. В България секциите с възможност за машинно гласуване са 9399, а в чужбина – 208. Ако смятате, че искате вотът ви да бъде упражнен по този начин, публикуваме ясни инструкции, които да ви улеснят, когато застанете пред екрана в изборната секция.

Като начало трябва да изберете в кой от двата вота или и в двата (парламентарен и президентски) ще участвате. Избирайки веднъж формата за гласуване, не може да се върнете назад. Не забравяйте, че ще получите само една карта за гласуване.

Картата за гласуване получавате с влизане в секцията. Тя се поставя в отвора на машината с чипа нагоре, докато не се чуе щракване.

На екрана ще се появи надпис: “Моля, изчакайте”. После ще се зареди текст: “Посочете в кои избори ще гласувате” и 3 опции. Първата е с надпис: “Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители”, която се избира, ако ще гласувате и на двата вота. Втората е “Избори за президент и вицепрезидент”, ако гласувате само за държавен глава, а третата – “Избори за народни представители”. Натиснете върху полето с вашето решение и потвърдете в кои избори ще гласувате. Тук е важно да прегледате избора си. Ако сте натиснали погрешно, може да промените избора си, ако обаче го потвърдите, няма как да се върнете назад.

След като сте потвърдили окончателно в кои избори ще гласувате, на екрана ще се зареди първо бюлетината за президент и вицепрезидент – вляво са номерата и имената на партиите, коалициите или инициативен комитет, а вдясно – тези на двойката кандидати. Ако не откривате предпочитаната двойка, преминете на следващата страница на бюлетината.

Гласуването става, като отбелязвате вашия избор, така че полето на избраната двойка да потъмнее. След като сте гласували, натиснете полето с надпис: “Към избори за НС”. И тук, ако не откривате партията, коалицията или независимия кандидат, за които искате да гласувате на първата страница, преминете на следващата. Когато откриете своя избор, натиснете полето с номера му. Може да отбележите преференция за предпочитан кандидат от листата, като натиснете кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до номер 132. След като сте направили избор, натиснете полето: “Преглед”. На екрана ще се изпише начинът, по който сте гласували в двата избора. Ако сте допуснали грешка, натиснете “Промени избора” и ще се върнете на бюлетината за президент. Ако всичко е наред, потвърдете вота си, като натиснете “Гласуване“.

Изчакайте машината да разпечата разписките и ги вземете, след като чуете звуков сигнал.

Ако сте гласували и в двата вида избори, ще се отпечатат 2 различни по дължина разписки.

Сгънете разписките, извадете картата от машината и я върнете на член на комисията. Пуснете разписките в кутията, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

Ако желаете можете да тествате машинното гласуване и на сайта на ЦИК, където има симулатор, преди да отидете до секцията си. Хората, които ще гласуват в чужбина, трябва да знаят, че на бюлетината за народни представители няма опция за избор на предпочитан кандидат.

Ако избирател изпитва затруднение и не предприема действия пред машината, член на СИК трябва да му съдейства от 2 м разстояние, без да има видимост върху екрана и без да влияе на вота.

Забранено е показването или заснемането на вота.

Изборният ден приключва в 20 ч. Той може да бъде удължен максимум с 1 час – до 21 ч, само ако пред изборното помещение в 20 ч има чакащи негласували избиратели.

Видеоматериал как се гласува с машина – YouTube

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж