Мерките, които предприемат на Запад, срещу високите цени на електроенергията

Полското правителство обеща субсидия от над 300 милиона евро в помощ на домакинствата

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Вън от съмнение е, че ценовият ръст на електроенергията е явление, което не се наблюдава само и единствено в България. Повишените европейски цени на газа скочиха сериозно, в резултат от намаленото предлагане и повишено търсене.

Икономиките, възстановяващи се от последиците на избухналата пандемия, се нуждаят от енергиен ресурс, който да отговори на производствените и индустриални нужди в редица държави. Това закономерно доведе до недостиг и по логиката на стария икономически принцип – на ценово повишение.


Как обаче страните на Запад търсят решение на резкия ценови скок?


Investor.bg съобщава, че Полша вече е формулирала пакет от социални мерки, които да подпомогнат уязвимите групи в обществото, на които предстои неравен сблъсък с новите цени на електроенергията.

Министърът по климатичните въпроси Михал Куртика съобщи пред полското обществено радио, че държавата ще задели 1.5 милиарда злоти или почти 330 милиона евро, които ще се пренасочени към поне 2.6 милиона домакинства. Основен приоритет на Варшава ще бъдат най-бедните групи, като помощта за тях ще достигне приблизително 150 евро или 700 злоти годишно за четиричленно семейство.


Няколко правителства на европейски държави вече коментират възможността за заделяне на приблизително 10 милиарда евро субсидии плюс допълнителен социален пакет за потребителите. Гръцкото правителство и анализатори от южната ни съседка обаче твърдят, че парите, които страните се готови да отделят от държавните си хазни ще се окажат твърде недостатъчни, за да се справят с предизвикателството, наречено 100 милиарда евро допълнителни енергийни разходи за потребителите в рамките на Европейския съюз.


Заключението е просто – нужна е по-голяма държавна намеса, пакет от мерки в спешен порядък на най-високо политическо ниво и късмет. Късметът за една по-мека зима, която да даде възможност за по-ниско енергийно потребление.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж