Къро и политици в заговор срещу Гешев и магистрати (запис)

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Главният прокурор Иван Гешев: Няма да позволя натиск върху магистратите от криминални „авторитети“, които се борят срещу държавата

„Вече има доказателства за това, което казваме от три години – как мафията, симбиозата между криминални „авторитети““, осъдени, издирвани от Интерпол лица, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на народа“, заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция във връзка с досъдебно производство на Софийска градска прокуратура (СГП) за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

„Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия. За срастване на институции, криминална престъпност, мутри и хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. За организирана атака на олигарси, не толкова срещу институциите, колкото срещу гражданите“, добави главният прокурор.

На пресконференцията в Национална следствена служба бе представена презентация, съдържаща доказателства, открити в жилище на един от обвиняемите по досъдебното производство на СГП. В пресконференцията участваха още заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Атанас Илков, директор на ГД „Национална полиция“.

Иван Гешев обяви, че няма да позволи организираната престъпност да засяга не само интересите и сигурността на народа, но и на магистрати и съдебни служители, „да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск“. 

По повод съдържанието на част от материалите, представени в рамките на презентацията, главният прокурор отбеляза: „Видях на едно място ВТБ. Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била акционер в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени“. Иван Гешев подчерта, че ДАНС трябва да отговори дали това не представлява „зловредно руско влияние“ и дали не е „работа на организации и структури, което противоречи на ангажиментите ни към евроатлантическите партньори“. 

Главният прокурор изрази надежда, че МВР и всички правоохранителни структури, ще отговорят на въпросите кой, какво и колко плаща за опити за отстраняване и сплашване на магистрати и полицаи.

„Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?“, попита Иван Гешев. – Логичният въпрос, който възниква, и може би г-н Зарков (служебен министър на правосъдието) трябва да отговори, е дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място. Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила“.

Главният прокурор изрази увереност, че СГП ще направи всичко възможно да установи обективната истина при спазване на Конституцията и законите. Предстои преценка за отделяне на материали от досъдебното производство  с оглед образуването на други досъдебни производства. 

Софийска градска прокуратура провежда разследване за организира престъпна група 

В Софийска градска прокуратура е постъпил секретен доклад от службите за сигурност, в който са изложени данни за организирана престъпност. 

На 14.09.2022 г. е образувано досъдебно производство с постановление на прокурор при СГП за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Разследването е възложено на Следствения отдел при СГП.  

В хода на наказателното производство са извършени действия по разследването, посредством които са събрани и проверени доказателства, които дават разумни основания да се смята, че са извършени престъпления. В тази връзка са привлечени две лица в качеството на обвиняеми. 

Лице с инициали Т. И. е привлечено за престъпление изнудване по чл. 213а от НК и държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин), престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Постановена е мярка за неотклонение “Подписка”.   

Лице с инициали Д. Г. е привлечено за престъпление държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин) по чл. 354а, ал. 1 от НК. Към настоящия момент е постановена мярка за неотклонение “Задържане под стража” от СГС, като определението на съда е потвърдено от САС. Обв. Д. Г. е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в ОПГ и опит за измама. 

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания, при които са открити и приобщени като веществени доказателства наркотични вещества и 21 000 евро. По досъдебното производство от жилището, обитавано от обв. Т. И. са иззети наркотични вещества и лист хартия с напечатан текст: “ВРЕДИТЕЛИ за уволнение”, на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. При извършено претърсване и изземване на жилище, обитавано от обв. Д. Г. са намерени и иззети наркотични вещества и два броя флашпамет със звукови файлове. От звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР.

Предстои извършване на преценка от страна на наблюдаващия прокурор за отделяне на материали от настоящото производство в отделно дело с предмет организирана престъпна дейност по повод търговия с влияние – престъпление по чл. 321 от НК и по чл. 304б от НК.  

По време на извършване на действия по разследването с участието на един от обвиняемите по настоящото производство са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат. Магистратът си е направил самоотвод. Предприети са незабавни мерки за защита на магистрата по съответния ред от страна на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.    

Независимо от опитите за оказване на влияние и затрудняване на работата на правоохранителните органи във връзка с документиране и разкриване на престъпна дейност, СГП ще извърши всички действия за разкриване на обективната истина и предаване на съд на лицата, за които са събрани доказателства за извършени престъпления, така че да понесат наказателна отговорност за своите действия. 

Настоящата информация се предоставя след изрично разрешение по чл. 198 от НПК от наблюдаващия прокурор.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж