Кирил Христов с изложба в СБХ

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Кирил Христов представя изкуството си в София след дълга пауза. „Моите картини не са илюстрация на реалността, те са стенография на символи, чувства и реалност“, казва авторът.


В изложбата в зала „Райко Алексиев“ ще видим произведения в различни жанрове, от различни периоди в живота му и време на творческо развитие.


Предходната изложба на автора в България е през 2015 – в галерията на СБХ – Шипка 6. Преди това, в края на 2009, има изложба в Галерията за чуждестранно изкуство (Национална галерия) в рамките на проект, който представя български художници, които работят извън България.


Кирил Христов е активен член на общността на българските и американските художници – повече от 30 години той живее в САЩ.

21 април – 10 май 2023
СБХ – зала „Райко Алексиев“
ул. „Раковски“ 125
откриване: 21 април, петък, 18:00 часа

+++

Кирил Христов е роден в София. През 1971 завършва Художествената гимназия, а през 1978 – Художествената академия, специалност „Графика“ при проф. Галилей Симеонов (още на дипломната си защита се явява с живопис). Между 1982 и 1991 преподава в Художествената академия в София. От 1978 участва в национални и международни художествени изложби. Първата му самостоятелна изложба е в София през 1985.


През 1991 се мести в Ню Йорк, където живее до 2008. През този период преподава в Колеж за мода и дизайн в Кънектикът. От 2008 живее в Сан Франциско, Калифорния, където е професор в Академията по изкуства. След няколко години се връща в Ню Йорк и продължава преподавателската си дейност.

Член е на СБХ. Произведенията му могат да се видят в Националната галерия, в Софийската градска художествена галерия, в много музеи и частни колекции в България и чужбина.

+++

„Кирил Христов е художник със забележителни качества. Впечатлен съм от неговия начин на рисуване, динамичните му композиции, неговото съвършено разбиране за светлина и сянка и силата на експресивната му линия. Той има уникалната способност да взима есенцията на човешкия характер.“
Марк Костаби, художник и собственик на „Световна галерия Костаби“ (2004)


„Пастелите на Кирил Христов, динамични и живописни, активно изразяват емоциите на човешкия свят. въпреки че са пастели, те изглеждат изградени от други материали, тези на изкуството и познанието… Образите в платната на Кирил Христов притежават изключителна духовност… Кирил Христов, който има вкус към гротеската, разбира живописта като продължение на неговото аналитично виждане за света, където иронията, топлината, скептицизмът и поетичните чувства се преплитат в създаването на художествената интерпретация.
Димитър Грозданов, изкуствовед (1985)

Кирил Христов използва силен, добре модулиран цвят и ясен стил на репрезентация. Като цяло композициите му са отворени и балансирани. неговите натюрморти клонят към вертикалната перспектива на ориенталското изкуство. Кубистичните композиции със силни цветове са обезоръжаващи.
Дороти Рац Майерс, сп. „За изкуството“ (2003)

„Съвсем естествено е, че портретът като жанр, принадлежащ към фигуративното изкуство, трябва да заема важно място в творчеството на Христов. Верен на класическата Рембрандова традиция, Христов обича да експериментира в търсене на собствената си същност и е създал цяла галерия от автопортрети.“
Иван Маразов, изкуствовед и културолог

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж