Кирил Петков: Безхаберието в екологията е най-голямо, корупцията е безумна

"Кражбите в сектора са 1 към 3 - една трета от всичко е било за корупция", обясни съпредседателят на ПП

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Високо ниво на корупция и безхаберие в областта на околната среда отчете лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Той обясни, че кражбите в сектора са в съотношение 1 към 3 – една трета от даден ресурс е била вливана в корупционна схема.

По време на коалиционните разговори за околна среда стана ясно, че всички преговарящи партии (ПП, ИТН, БСП и “Демократична България) отчитат едни и същи проблеми, но с различна степен на важност. Това са мръсният въздух, лошото управление на водите и отпадъците, недостатъчната защита на биоразнообразието и непрозрачното финансиране от еврофондовете и националните програми. Формациите се обединиха около мнението, че би било хубаво, ако в новия кабинет има вицепремиер по климатичните промени.

Партиите обсъдиха въвеждането на “въглероден отпечатък” на всеки пускан на пазара продукт – как влияе на околната среда и доколко замърсяващ е той. Разгледаха се възможности за въвеждане на т.нар. “кръгова икономика”, чрез която отпадъците от определен производствен процес да бъдат използвани като ресурс в друга индустрия.

Като неотложен проблем бяха очертани 16-те наказателни процедури на Европейската комисия срещу България. По тази за мръсния въздух е предложена санкция срещу страната ни в размер на 10 милиона евро и ежегодни глоби от по 20 милиона до отстраняването на проблема.

Кирил Петков подкрепи призивите на трите партии за спешна ревизия на състоянието на язовирите, “защото там цената на корупцията е човешки живот”, а от “Демократична България” предложиха над 5 000 язовира да минат под единно управление.

“Трябват нови технологии за част от решенията. Сега използваме чужди и на висока цена, но са неоходими нови”, обясни Петков.

Борислав Сандов от “Зелените” предложи въвеждането на дронове, които да измерват чистотата на въздуха и завишаване на санкциите срещу индустриалното замърсяване. Появиха се и призиви за въвеждане на принципа “замърсителят плаща”.

“Демократична България” и БСП се обявиха за въвеждане на система за връщане на бутилки, акумулатори и гуми срещу заплащане, а Тома Белев предложи да се създаде институция “екологичен омбудсман”.

От “Има такъв народ” пък призоваха за засилен строеж на водна инфраструктура, която да намали загубите на вода.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж