Кирил Петков: Надявам се, че ще имаме кабинет с имена на министри до края на следващата седмица

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков обяви, че се надява да има кабинет с имена на министри до края на следващата седмица.   

Петков съобщи, че днес изпращат коалиционния договор до партньорите.

Също така предстои да се разпишат всички обсъдени политики, и когато коалиционното споразумение бъде готово и одобрено от всички коалиционни партньори, тогава вече ще бъде представен кабинет с имена.

Той е категоричен, че най-важното е да се изчистят политиките.

След това всяка партия ще предлага номинация за министър за конкретните политики и сфери, като този министър ще има възможността сам да избере екип, с който да работи.

“Ще изискваме изпълнение на политиките. Ако не се изпълняват, ние ще качим този разговор на лидерско ниво за обсъждане дали този човек е подходящ за поста си. Отговорността ще се носи от коалиционните партньори”, каза Петков.

Според него е възможно новият кабинет да положи клетва още следващата седмица, но по-реалистично – по-следващата седмица.

“Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона”, подчерта в ефира на bTV номинираният и за министър-председател Петков.

Той коментира, че това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка.

“Една от първите ни задачи е именно КПКОНПИ да получи разследващи функции”, обяви Петков.

От думите му стана ясно, че по време на преговорите единствената тема, по която е имало леки разминавания е бил държавният бюджет.

Петков отхвърли информацията, че Корнелия Нинова от БСП е обсъждана за председател на парламента или това.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” призна, че смяната на главния прокурор Иван Гешев ще бъде трудна, тъй като партньорите в бъдещата коалиция нямат конституционно мнозинство.

“За смяната на главния прокурор и на ВСС се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ, няма как това да се случи”, заяви той и увери, че коалицията няма да се откаже от смяната на Гешев и това ще бъде дългосрочен приоритет.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж