Кирил Петков настоя за смяна на главния прокурор и работеща прокуратура

Първата стъпка е да сменим председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, обяви още той

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.Още днес смятаме да влезем в разговори с другите лидери. Идеята е да направим нов процес на дискусия. Вярваме, че имаме доста неща, които ни обединяват. Имаме много общи теми, включително и с ИТН. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Нашите предложения ще са аз да съм премиер, а Василев – финансов министър. Но ако нашите партньори ни убедят, че имат по-добри кандидатури и по-добър начин за управление, ние бихме се вслушали”, обясни той.

Съпредседателят посочи, че желанието им е да се направят работни групи, които да съберат всички партии, с които искат да се направи коалиция, и да започнат разговора за политики с експертите на всяка от силите.

Лидерска среща също ще има, а разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало, добави още той.

Петков обяви, че част от тези срещи ще бъдат предавани на живо в интернет.

„Ползотворно ще е за българския народ да чуе какви са политиките и кои са различията, по които дебатираме. Да е ясно, че няма задкулисни сделки и неправомерни дискусии. Всички трябва да знаят, че имаме обща национална цел”, каза той.

Петков заяви, че вече се е чул с част от политическите лидери.

„С Корнелия Нинова, с Христо Иванов и със Слави. На Слави му се обадих аз, за да кажа, че тръгваме с добро намерение за обща работа”, разкри съпредседателят на ПП.

„Оптимистичното е, че имаме едно голямо мнозинство на хора, които искат промяна този път. Явно започваме да виждаме, че допирните точки са повече, отколкото разделителните”, коментира той. 

На въпрос дали Бойко Рашков е подходящ за вътрешен министър, Петков заяви, че лично много харесва Рашков, но подчерта, че предварително няма да влязат с имена в дискусиите.

Кирил Петков призова за „лустрация на крадците“.

„Не трябва да има човек в България, който да използва неправомерно и за лични цели обществени средства“, заяви той.

По думите му, ако няма работеща прокуратура, няма смисъл да бъдат във властта и акцентира върху това, че смяната на главния прокурор е червена линия за тях.

„Трябва да имаме прокуратура, която да работи напълно независимо. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи по най-добрия начин. Докато нямаме работеща главна прокуратура, не можем да хванем нито един крадец“, коментира Петков в ефира на Nova.

В споразумението с останалите партии ще бъдат вкарани максимално много детайли, за да се е обвързал всеки с точни и ясни конкретни цели. „Главният прокурор е една точка, която изисква конституционно мнозинство. Нашата коалиция няма как да има такова, но ще направим ясни стъпки. Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява”, допълни Петков.

Според него е най-важно е да не се влезе в лидерски дискусии от типа „моят човек – твоят човек”. „Въпросът е, че трябва да направим А отбора на България. Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек”, коментира още Петков.

За новите държавни дългове той каза, че са били заложени още от бившия финансов министър Кирил Ананиев. „Когато правителството на г-н Борисов беше заложило бюджета за тази година, в него няма как да има дефицит, който да дойде от небето – той трябва да дойде от заеми”, обясни съпредседателят.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж