Кирил Петков: Няма пробойни в коалицията

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Министър председателят Кирил Петков увери, че няма пробойни в коалицията и търкания, след въведения мораториум върху цените на тока, парното и водата. Според него напрежението е възникнало заради първоначално сгрешената дата.

“Мисля, че това, което се случи с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва – преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме – ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител”, коментира той.

Кирил Петков: Няма риск от режим на тока | NewsONE

Петков призна, че зеленият сертификат предизвиква спорове между коалиционни партньори, но според него това се дължи на липсата на единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

“Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, мисля че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своето министерство“, посочи той.

Снимка: МС

Петков подчерта, че новото правителство е било посрещнато от много проблеми във всички възможни сектори, но според него има приемственост и приятелски подход между новия кабинет и предишния служебен.

“Например предишният министър-председател сега е част от новия кабинет. Това даде възможност, когато имам първи въпроси още в първите дни, да мога да имам човек, когото да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото ми предадоха кабинета и ми казаха да се оправям”, обясни той.

Премиерът увери, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета.

“Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора”, подчерта Петков и уточни, че единствените хора, пред които се чувства отговорен са избирателите.

По отношение на позицията на България спрямо Република Северна Македония, премиерът заяви, че  по никакъв начин страната ни не отстъпва от заявеното.


“Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония – как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС”, припомни той в ефира на БНТ.

И добави: “Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати”.

От думите му стана ясно, че той приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

Прокуратурата: Кирил Петков не е извършил престъпление с декларацията за гражданство си | NewsONE

Кирил Петков коментира още, че оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет и добави, че вторият им приоритет са промени в КПКОНПИ.

“Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ми ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили”, заяви той.
 
Петков каза също така, че е дал на Бойко Рашков пълна свобода да работи и да предприема действия каквито смята за правилни.

“Чадърите свършиха. По никакъв начин никой оттук нататък не може да се чувства защитен, та дори и независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвънка, няма значение, всички под един аршин”, заяви той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж