Китай придвижва кораби през планините..с асансьор (ВИДЕО)

Съоръжението за плавателни съдове ги издига на 113 метра височина

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Китай изгради сложно съоръжение за транспортиране на кораби през труден височинен релеф. Технологията представлява асансьор, който може да издигне плавателни съдове с тежест около 3 000 тона на височина от 113 метра, а целият процес по прикачване и насочване отнема едва 30-40 минути.

Инженерното чудо е изградено в китайската провинция Хубей, в близост до най-голямата водноелектрическа централа “Трите клисури”. Изчислено е, че корабният асансьор е технология, която извършва транспорт на съдовете 6 пъти по-бързо от преминаването им през системата от пет шлюза.

Някои кораби все пак ще трябва да използват стъпка по стъпка шлюзовата технология, но новият асансьор ще премества повечето от машините и по този начин ще се увеличи общата пропускателна способност на ВЕЦ “Трите клисури” до шест милиона тона за година, заедно с необходимата за транспортирането вода.

The Ship Lift - Three Gorges Dam, China | TimS | Flickr
Далечна перспектива на асансьорното съоръжение в района на китайския ВЕЦ “Трите клисури”

Теглото на конструкцията е около 15 500 тона. Основните елементи са четирите опори с височина 169 метра. Между тях е инсталирана платформа – басейн с дължина 120 метра, ширина 18 метра и дълбочина от 3. 5 метра, в която се помества корабът.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж