КНСБ иска 700 лв. минимална заплата от ноември и нова актуализация на бюджета

Сидникатът прогнозира бунтове, ако хората не бъдат подпомогнати

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

От КНСБ настояват за пакет от спешни мерки за подпомагане на хората. Основните причини са високата инфлация и скокът на цените на основните хранителни стоки, горивата и електроенергията.

Мерките, за които настоява синдикатът са 700 лв. минимална заплата от ноември, нова актуализация на държавния бюджет за тази година, добавка от 120 лв. за хората, които са на минимално обезщетение за безработица, както и всички социални помощи да бъдат обвързани към прага на бедност, изчисляван от профсъюза на 460 лева в момента.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска спешно преразглеждане на енергийното подпомагане, което да позволи двойно повече хора да попаднат в системата, а за месеците януари, февруари и март, които са най-студените, да се дадат допълнителни суми към сега определените от 525 лева за целия отоплителен сезон.

“Ако доходите не се компенсират заради ръста на цените, има опасност от бунтове, подобни на тези през 2013-а”, предупреди той.

1 милион и 660 хиляди са хората с доходи под прага на бедност у нас, а това са близо 24 на сто от българите, сочи експресно проучване на синдиката.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж