Комисия за сътрудничество между България и Саудитска Арабия

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Създава се Смесен комитет за икономическо сътрудничество между България и Саудитска Арабия. Споразумение за това бе подписано днес между министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Фейсал Ал-Ибрахим. Комитетът е още един инструмент за насърчаване на икономическото и инвестиционно партньорство, като се предвижда провеждането на регулярни заседания по конкретни теми важни за двете държави.

 „Споразумението е основа и необходима крачка за задълбочаване на икономическото сътрудничество и реализиране на огромния потенциал, който съществува между нашите две страни. То дава възможност да задълбочим разговорите и да създадем реални предпоставки за повече съвместни проекти“, посочи министър Никола Стоянов.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото подписване на Споразумение за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, а министър Фейсал Ал-Ибрахим подчерта, че диалогът между двете държави през последните месеци е на много високо ниво, което е и предпоставка за повече съвместни проекти. 

Министрите разговаряха и за потенциалните сфери за сътрудничество, към които има засилен интерес от компаниите от двете страни. Министър Никола Стоянов подчерта, че след неговото посещение в саудитската страна през януари т.г. са започнали разговори със саудитски компании от минната индустрия и очаква техни представители да посетят страната в следващите месеци, за да се запознаят на място с възможностите на този сектор. „В млечната промишленост вече има набелязани конкретни инициативи, по които продължава работата“, посочи министър Стоянов. Той допълни, че България оценява много високо плана „Визия 2030“ на саудитската страна, който си поставя за цел да промени изцяло икономиката на кралството и подчерта интересът към обмяна на опит в сектори, основани на знанието.

Министърът на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Фейсал Ал-Ибрахим е на посещение в България по покана на министър Никола Стоянов.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж