Концерт на Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол с творби на Антонио Вивалди и Леош Яначек

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Пламенен, избухлив, принципен, рязък, разсеян, с неочаквана промяна в настроенията. Бил е жизнелюбив и поривист твърдоглавец. Такава е и неговата музика: пълнокръвна, лаконична, изменчива като самия живот, здрава, чувствена, гореща, увличаща” – така музиковедът Ярослав Шеда описва композитора Леош Яначек /1854-1928/. Заедно със своите съотечественици Сметана и Дворжак, Яначeк заема почетно място в историята на чешката музика и принадлежи към „будителите”, стремящи се да събудят тези, у които е заспало чувството на национална гордост. Цял живот събира и изучава моравския и чешкия фолклор, който намира ярко отражение в произведенията му. 

Концертът на Камерен оркестър „Дианополис“ ще започне в 11:00 часа на 19 март, неделя, в зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“. В началото ще прозвучи „Идилия за струнен оркестър“ от Леош Яначек. Композирана през 1878 г. в Бърно от 24-годишния автор, тази творба се отнася към ранния период на творчеството му и в нея се долавя влиянието на немския романтизъм.

Във втората част на концерта е включена тържествената кантата „Глория” за солисти, хор и оркестър от италианския композитор Антонио Вивалди /1678-1741/, състояща се от 12 части. Това е едно от неговите  най-известни  духовни произведения. Съчинено е по древен християнски химн от II век, написан първоначално на гръцки, а впоследствие преведен на латински и преминал в състава на месата. От XI се изпълнява по време на празничните богослужения. 

Любопитно е, че Вивалди е композирал поне три кантати на име „Глория“, предположително през 1715 година, но са запазени само две от тях, при това в преписи. 

Напълно забравена за почти два века след смъртта на композитора е и тази кантата, докато не е открита от Алфредо Казела през 1939 година със „Стабат матер”. Оттогава произведението се радва на нарастваща международна популярност и дори е използвано неведнъж като филмова музика. 

Почитателите на класическата музика в Ямбол ще имат възможността да чуят кантата „Глория“ в изпълнение на Смесен хор „Добруджански звуци” с диригент Елвира Пастърмаджиева и солисти Галина Великова – сопран,  Елеонора Христова – мецосопран.

Диригент на концерта ще бъде добре познатият на ямболската публика маестро Григор Паликаров.

Билетите са вече в продажба на касата в Културно-информационен център „Безистен“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж