Арх. Здравко Здравков: Конкурсното начало дава най-добрите архитектурни решения

Подобни
Новини

София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.

Конкурсното начало дава най-добрите архитектурни решения, коментира главният архитект на София, арх. Здравко Здравков в отговор на въпрос на NewsOne защо общината търси мнението на външни архитекти за изграждането на пешеходен мост в Южния парк. 

Здравков коментира, че все още получават само запитвания във връзка с удължения срок за набиране на проекти за пешеходен мост, който предвижда свързване на Южен парк и парка зад Хилтън. По думите му се наблюдава огромен интерес от международни архитектурни бюра.

Архитектът обясни, че пешеходният мост ще свързва пространството около басейна “Спартак” и ул. “Бяла черква” и допълни, че фокусът на проекта е осигуряването на безпрепятствена достъпност за преминаващите с велосипеди, родители с деца и хора в неравностойно положение между Южен парк втора и трета част. 

Според него конкурсното начало дава най-добрите архитектурни решения, а това е и причината от Общината да търсят мнението на външни архитекти. Той посочи, че изграждането на  пасарелката на Южната дъга на Софийския околовръстен път е била реализирана в следствие на такъв архитектурен конкурс. Здравков съобщи, че така наречената пасарелка предстои да бъде мултиплицирана до Ботаническата градина и до комплекс “Царско село”. 

Главният архитект на София заяви още, че от Столичната община ще се погрижат за качеството на крайният продукт. ‘

“Водили сме разговори с главният архитект на Копенхаген да участва в журито, както и представители от Белград и Истанбул, които дадат гаранция, че крайният вариант на проекта ще бъде най-добрият за столицата”, допълни той.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж