Корнелия Маринова в Брюксел

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в 154-тата пленарна сесия на Европейския комитет на регионите  в Брюксел, тъй като е заместник-член в ЕК и участва в Комисията по гражданство, управление, институционални въпроси и външни работи (CIVEX) и Комисията по околна среда, изменение на климата и енергетика (ENVE). По въпроса за бъдещето на Източното партньорство от местна и регионална гледна точка в своето изказване на 15 март Корнелия Маринова подчерта, че това партньорство следва да бъде надградено и адаптирано в контекста на драстично променената среда на сигурност и различните нужди на партньорските държави. „Вероятно най-смисленият път в съвместна работа и сътрудничество между европейските и партньорските местни и регионални власти е фокусирането върху конкретни проекти и обмен на практики. В тази връзка ключов инструмент е ускореното изпълнение на Икономическия и инвестиционен план за Източното партньорство. Паралелно с това следва да бъдат увеличени усилията за децентрализация и по-голямо споделяне на правомощия с местните власти.“

Представителите на градовете и регионите на ЕС приветстваха увеличените усилия на Европейската комисия за намаляване на териториалните различия и подкрепа на регионите, изправени пред предизвикателства за развитието, като обезлюдяване и изтичане на мозъци. В дебата участва и Таня Христова, председател на Комисията SEDEC и кмет на Габрово. Тя предложи „регионите, конкретно засегнати от зеления и цифровия преход, като региони с интензивно потребление на въглища и въглерод, както и автомобилни региони, да бъдат главните кандидати за Механизма за насърчаване на таланти, тъй като ще имат значителен брой нуждаещи се работници на повишаване на уменията и преквалификация.”

Съобщението на Европейската комисия „Използване на таланти в регионите на Европа“ идентифицира 46 региона на ЕС, които вече са в така наречения „капан за развитие на таланти“ и 36, които рискуват да попаднат в такъв. Повечето от тези региони, разположени в 16 държави-членки, са от Южна и Източна Европа и заедно представляват почти 30% от населението на ЕС. Те са особено засегнати от ниската раждаемост, намаляването на населението в трудоспособна възраст, ниския дял на завършилите висше и висше образование и изтичането на мозъци. Комисията предлага да се създаде механизъм за насърчаване на таланти, състоящ се от 8 стълба и предлагащ специална подкрепа и помощ на тези региони.

Членовете на КР ще приемат днес (16 март) резолюция, призоваваща за насърчаване на прехода на региони, попаднали в капана за развитие на таланти, и за насърчаване на цифровото сближаване като цел на Европейския съюз.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж