Корнелия Нинова подаде оставка

Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев поиска да напусна поста, заяви още тя

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на заседание на Изпълнително бюро на партията. Тя пое пълна отговорност за резултата на столетницата на последните избори и го определи като катастрофален. По нейни думи обаче, това не е единственият мотив, който стои зад решението й.

“Вчера една група ми иска оставката. Това не ме впечатлява, искат я от 5 години. Но е абсолютна изненада, че искане за нея дойде от служебния кабинет през официалния му говорител Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев ми иска оставката. Вината е само моя, че мълчах и не говорих истината, за да може партията да изглежда единна и авторитетна”, обясни Нинова, намеквайки за силни противоречия в редиците на социалистите.

Тя посочи, че начало на вътрешните конфликти в партията е започнатата реформа в БСП и появата на ядра на опозиционност вътре във формацията. За основен виновник за разцеплението, председателят на столетницата посочи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Бойко Борисов отгледа опозицията вътре в БСП, а целта беше партията да се разруши. Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се пренесе в служебния кабинет. Тя получава обществени поръчки, тя кадрува. Дори политолози и социолози видяха, че именно тази опозиция в партията работеше не за БСП, а за “Продължаваме промяната”. По изчисления, те ни отнеха между 10 и 15% от електората”, допълни Нинова.

Нинова посъветва комитета зад Румен Радев “да си гледа балотажа”, а служебният кабинет “да се справя с кризите в страната”, вместо да се занимават с партиен инженеринг.

“На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство”, каза тя.

Нинова обясни, че вече е получила обаждания от лидерите на “Продължаваме промяната” Асен Василев и Кирил Петков за започване на преговори за съставяне на правителство. В събота ще се проведе Национален съвет, който трябва да даде мандат за започване на разговори между социалистите и победителите в парламентарния вот.

“Ще търсим общите неща, ще работим във формат работни групи, които ще водят преговори по секторни политики. Разумни, диалогични и принципни хора сме”, обясни тя.

Като основна причина за провала на БСП на изборите, Нинова изтъкна пандемията, която е изплашила възрастните й избиратели и затруднението, което те са срещнали по време на самото гласуване с машините. Тя допълни, че ще остане председател на левицата до януари, когато ще се свика конгрес, който да констатира оставката и да излъчи заместник, ангажиран с процеса по избиране на нов председател.

“Дотогава провеждаме разговори за съставяне на правителство и за извеждане на българския народ от кризите”, завърши Нинова.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж