Костадинов към Йорданова: Защо не приехте нашия законопроект за отстраняване на главния прокурор, дори не го разгледахте?

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Вчера по БНТ се проведе „Панорама“, в която участваха всички парламентарно представени партии от 47-то Народно събрание. В нея беше засегната темата за отстраняването на Главния прокурор, която повдигна представителя на „Демократична България“. Тема, тиражирана от представителите на тази партия в последните няколко предизборни кампании. Представителят ѝ обаче не успя да отговори защо поставяните намерения са само на думи.

Въпросът на Костадинов от „Възраждане“ беше: Защо не приехте нашия законопроект, в който е описано как може да бъде отстранен главният прокурор?

„Попитах Ви конкретен въпрос – защо не приехте нашия законопроект, с който се дава възможност да се премахне главният прокурор? Тук Вие на думи казахте, че искате да отстраните главния прокурор. Ние внесохме такъв законопроект, направен от експерти, юристи, миналата година декември месец, дори не беше разгледан в комисия. Защо?“ , каза Костадин Костадинов.

Припомняме, че още в 46-то Народно събрание „Възраждане“ предложи законопроект на всички тогава парламентарно представени партии, които бяха заявили желание да работят за отстраняването на Главния прокурор, който и да е той (ИТН, ИБГНИ, БСП и „Демократична България“). Нито една от тези формации не излезе със становище по законопроекта. В 47-то Народно събрание това беше първият законопроект, който „Възраждане“ внесе, но той дори не влезе за разглеждане в комисия за седем месеца. Този парламент беше с кратък живот, но пък проблемът с недосегаемостта на главния прокурор е важен и от години използван в предизборните кампании на повечето партии. Очевидно популистки и само на думи.

Законопроектът, който предлага „Възраждане“, ще е първият такъв, който организацията на Костадинов ще внесе и в 48-то Народно събрание.

Законопроектът е за изменение на закона за съдебната власт и урежда три въпроса:

Детайлизира процедурата по освобождаване от длъжност на Главния прокурор и председателите на върховните съдилища при извършени нарушения по чл. 129 ал.3 т.5 от Конституцията.

Регламентира се кой може да внесе предложение, органът, който взима решенията, редът и сроковете за това.

Въвежда се възможност за временно отстраняване от длъжност на Главния прокурор, председателите на върховните съдилища и изборните членове на ВСС при образувани срещу тях наказателни и дисциплинарни производства. Досега тази възможност касаеше само редовите магистрати. Въвежда се изискване това отстраняване да е задължително предвид възможността за въздействие, влияние и др. и предвид високия обществен интерес. Срокът е до 3 месеца, както за останалите магистрати.

Предлага се промяна на структурния състав на ВСС, като при осъществяване на избор на членовете на ВСС от квотата на парламента се поставя задължително изискване за едно хабилитирано лице по публичноправни науки и 2 лица, преминали през трите нива на съдебната власт със специализация по публичноправни науки, административно право и процес – за всяка от двете колегии на ВСС.

Предлага се ограничение за административни ръководители на органи на съдебната власт да бъдат предлагани за членове на ВСС до изтичане на 5 години от прекратяване на мандата им като ръководители.

Предлага се извеждане на Националната следствена служба от системата на прокуратурата и обособяването ѝ като самостоятелен орган на съдебната власт съобразно Конституцията.

Предлага се в определени посочени случаи директорът на НСлС да придобива временно качеството „изпълняващ длъжността прокурор по разследването срещу Главния прокурор и неговите заместници“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж