Край на безконтролното гърмене на пиратки и бомбички в града

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Употребата на пиротехнически средства в София ще бъде сериозно ограничена и това ще стане с промени в съответните нормативни актове, обяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Причината – множество сигнали от граждани за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.  

“Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество”, мотивира решението Георгиев. Искането е подкрепено от всички представени политически групи в Съвета.  

Това обаче не означава, че тези средства бъдат забранени.

“Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън например. Занапред ще се забрани да се пускат фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърми и близо до училища, болници, социални домове и детски градини”, обясни председателят на СОС.

От думите му стана ясно, че използването на пиротехнически средства от кат. 2 и 3, като “римски свещи” и пиратки, ще могат да се използват, но само след разрешение от районния кмет.

Желаещите да използват пиротехнически средства на свое семейно или фирмено парти, трябва да подадат заявка за това 10 дни преди събитието.

Контролът по спазването на наредбата ще се извършва от МВР, като ангажимент ще имат и от Столичния инспекторат.

Заложените глоби за нарушителите са от 500 до 2000 лв. за физически лица. И от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

От своя страна районните администрации ще трябва предварително да обявяват къде и кога ще има “гърмежи” в своите сайтове, обяви Георгиев.

Предстои обществено обсъждане на проектонаредбата в началото на януари и гласуването й от СОС през втората половина на месеца, когато и тя ще влезе в сила.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж