„Кръстова вада “ на протест: Искаме нормални улици, стоп на строежите, зеленина и детски площадки

Районният кмет Димитър Божилов обяви, че е готов да подкрепи строителен мораториум, докато не бъде изградена инфраструктура

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Жители на столичния квартал “Кръстова вада – Запад” излязоха на протест срещу лошата инфраструктура и поискаха детски градини, училища, детски площадки, канализация и зеленина.

“Разбрахме, че районната администрация може да се справи с някакви поправки на улици, но не и да инвестира в правенето на улиците на квартала. За това нашите искания отправяме към Столичната община, не че не сме го правили досега”, заяви Генчо Велев, който е един от организаторите на протеста.

Той каза, че исканията им са да се оправят четирите основни артерии на квартала – ул. “Емилиян Станев”, “Никола Крушкин – Чолака”, ул. “Асен Йорданов” и “Борис Вълчев”.

“Второто искане е канализация, тъй като в западната част такава няма”, посочи той.

Велев каза, че живеещите в района искат да се построят и повече детски площадки и добави, че те са успели да постигнат построяването на една.

“Искаме да се построят и детски градини, а защо не и училища”, добави още той.

Според Велев благоустрояването трябва да се върне в нормален процес, защото сега е обърнато, и поправката на инфраструктурата не трябва да е в ръцете на строители и частни инвеститори.  

“Искаме това да се случва в правилния ред– първо инфраструктура и след това строителство”, призова той.  

От своя страна кметът на района Димитър Божилов се извини за ситуацията на жителите и определи като справедлив протеста на хората.

“Ние като район сме готови да подкрепим строителен мораториум до изграждане на цялостна инфраструктура, защото не е редно да се издават разрешителни за строеж, да се строи, зимата – кал, лятото – прах”, коментира Божилов.

Според него проблемът може да се реши с децентрализация на районите и поемането на ангажимента за изграждане на инфраструктура от района. Божилов беше честен с хората и им каза, че до една-две години няма да има училище и детска градина в квартала, защото преговорният екип не се събира, за да може Драгалевският манастир да учреди на СО право на строеж.

Друг жител се оплака, че на мястото, предвидено за детска градина инвеститор строи, а друг каза на кмета Божилов, че нещата не се случват, защото в повереното му кметство има некомпетентни служители.

Общинският съветник Борислав Игнатов каза, че протестът трябва да е на “Московска” 33 и заяви, че проблемите не се решават заради кмета на София Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Според него това ще се промени, когато те се махнат от властта. Той обяви още, че заради бездействието на Общината е изпусната възможността да се отчуждят важни терени за изграждането на инфраструктура.

Общинският съветник Борис Бонев коментира, че да искаш улици, канализация и детски градини не е лукс.

“Проблемът в София, който води до квартали като „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“ е на по-високо ниво. Правилата трябва да бъдат променени, а не всеки за жълти стотинки да може да строи, където си поиска”, убеден е той.

Бонев посочи, че таксата за разрешително за строеж в София е 20 пъти по-ниска от Скопие и 30 пъти по-ниска от тази в Белград.

Той посочи, че решаването на проблемите в града е в ръцете на кмета Фандъкова.

На кръстовището на бул. “Черни връх” и “Асен Йорданов”, където се събра недоволството, дойде и кметът на район “Лозенец” Константин Павлов.

Протестът завърши с шопско хоро, което за кратко блокира бул. “Черни връх “.

Протестните действия продължават, а следващата демонстрация ще бъде на „Московска“ 33.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж