Лекари от “Лозенец” и студенти по медицина: Върнете ни университетската болница

Медици и студенти поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Лекари от МБАЛ “Лозенец” и студенти по медицина от Софийския университет “Св. Климен Охридски” излязоха на протест пред сградата на здравното министерство срещу сливането на детската болница със здравното заведение. Протестиращи студенти опънаха надпис “Върнете ни университетската болница, искаме да станем лекари”.

Те изразиха притесненията си, че студентите няма да има къде да учат, а много от сестрите и лекарите ще останат без работа. Медиците от “Лозенец” поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и символично му връчиха розова маска.

След протеста пред здравното министерство медиците се отправиха на протестно шествие към т.нар. триъгълник на властта. Линейки блокираха булевард “Цар Освободител”. Над 100 души стигнаха до сградата на парламента, където скандираха “Оставка”.

В същото време здравният министър Стойчо Кацаров защити намеренията за сливане на бившата правителствена болница „Лозенец” с Националната педиатрия. В кулоарите на Народното събрание той определи възраженията на лекарите от „Лозенец“ като неоснователни.

“Първостепенната задача е да решим проблема на болните деца. Възможността, която се открива в болница „Лозенец“, е най-доброто, което можем да им дадем. Правителството, властите, нямат нужда от собствена болница. Нямат нужда от привилегия за лечение. Ние сме готови да предоставим най-доброто, което имаме за нуждите на нашите деца. Другият интерес е на ръководството на сегашната болница. Аз категорично решавам да застана зад интереса на болните деца”, обясни той пред журналисти.

Кацаров е категоричен, че до този момент болничното заведение се е управлявало лошо.

По-рано през деня факултетът по медицина към СУ обяви, че прекратява занятията си, считано от днес и мотивира решението с действията на здравния министър.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж