Леко поскъпват основните хранителни продукти през август

Само оранжерийните домати поевтиняват за втора поредна седмица

Подобни
Новини

Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.

Цените на хранителните стоки на едро в страната се повишиха слабо тази седмица, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши през последната седмица с 0,20% до 2,060 пункта.

До началото на осмия месец на годината ценовият индекс повече от месец практически не се променяше, като се движеше в границите 2,029-2,039 пункта, като през август нивото на индекса сe покачи средно с 0,5%, според ДКСБТ, цитираната от БТА.

Оранжерийните домати поевтиняват за втора поредна седмица – този път със 7,8% до 2,02 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици пада с  0,9% до 2,20 лева/кг. Картофите пък поевтиняват с 4 стотинки и се продават по един лева за килограм. Цената на морковите пада със 7 стотинки до 1,05 лева/кг по цени на едро. В същото време зелето поскъпва с 2 стотинки и се търгува по 0,87 лева/кг.

Оризът поскъпва с 9 стотинки и се търгува по 2,75 лева за килограм, а яйцата поскъпват с 1 стотинка и се продават по 0,30 лева за брой на едро, показват още седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж