Лена Бориславова, ПП: Всички застанаха зад закриването на специализирания съд и прокуратура

Според нея по време на експертните преговори егото и емоциите са останали на заден план

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Всички в преговорите за правителство застанаха твърдо зад незабавното закриване на специализирания съд и на прокуратурата, каквито съществуват в момента. Това заяви Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“.

Нерешено все още остава „дали ще има някаква форма на специализация в общата структура на прокуратурата и дали тя ще бъде запазена“, коментира тя.

Относно КПКОНПИ Бориславова каза, че има общо разбиране за разделянето й в две структури. По думите й звеното за борба с корупцията ще бъде подсилено с допълнителни правомощия по разследване. Според нея тази структура сега е „осакатена, събира откъслечна информация, интерпретира я услужливо и непълно и нямаме добри резултати накрая“, подчерта тя в ефира на БНР.

Тя обяви, че коалиционните им партньори ще поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Защото той до този момент освен да стане повод за това да бъде осъдена България в Страсбург, не виждам да е постигнал някакви невероятни резултати в борбата с организираната престъпност или с корупцията и това е диагноза, която я поставям не аз, а цялото българско общество“, заяви Бориславова. 

Тя е  убедена, че когато цялото общество не е доволно от работата на някого, няма нищо по-логично от това да се оттеглиш и да поемеш отговорност.

Същата е ситуацията й по отношение на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Относно персоналния състав на бъдещия кабинет Бориславова посочи:

„Ако не можем да излезем с по-добри кандидатури от тези на служебните министри, ще се спрем на служебните министри, част от тях са се доказали с много висока експертиза“, коментира тя.

Според нея по време на експертните преговори егото и емоциите са останали на заден план.

„Едно от условията, които ще бъдат поставени при избора на кандидати за бъдещи министри, е за тези лица да бъде приложима най-високата наша максима, изискване –нулева толерантност към корупцията. Тоест представят се лица, които да не предизвикват възмущение с досегашното си поведение, да няма съмнение за тях, че са участвали в корупционни схеми или не са работили в най-добрия общ интерес на всички нас“, посочи тя.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж