Луксозна книга със старинни ръкописи

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

В Ловеч представиха луксозна книга със старинни ръкописи

Пазените в музей 27 старинни ръкописи, от които 23 на славянски и четири на гръцки език, вече са подробно описани, фотографирани и каталогизирани в луксозно издание. Книгата „Славянски и гръцки ръкописи в Регионален исторически музей – Ловеч“ с автори проф. дфн Боряна Христова, проф. дфн Искра Христова-Шомова и проф. Елисавета Мусакова бе представена на 22 май 2023 г.  пред  обществеността  в Ловчанско читалище „Наука – 1870 г. Изданието е на български и английски език и е резултат от изследване по проект „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и с подкрепата на Община Ловеч. 

По този повод в града на люляците гостува голяма група учени от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, между които чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, проф. дфн Оля Харизанова, както и авторите на книгата. За значението на изданието говори Капка Кузманова, директор на РИМ –Ловеч.

На представянето кметът Корнелия Маринова каза: „Помня как когато през 2018 г. подписахме споразумението за партньорство говорихме, че по възможност ръкописите ще бъдат издадени в книга. Радвам се, че днес имаме този впечатляващ резултат. Защото разбирам, че тази книга вече е в 40 държави и те ще научат за нашето книжовно богатство. В този смисъл бих припомнила известната фраза от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“ – ръкописите не горят.“

Описването на славянските ръкописи е отнело доста време и труд, особено преводът на английски, но резултатът си заслужава.  Най-ранният ръкопис е Осмогласник, датиран към средата на ХIII в. Част от паметниците показват връзки с други български писарски центрове от различни епохи. По-голямата част са създадени в Ловеч от местни книжовници, което говори за жизнена и жилава традиция и за богат книжовен живот.

По-рано гостите бяха приети от кмета Корнелия Маринова и в разговора бяха набелязани бъдещи съвместни дейности. Между тях е реставрация на ръкописите, дигитализация и проучване на църковните архиви. 

Проф. Иван Илчев подари на кмета календар на тема „Европейската етническа картография за Македония (средата на XIX – 1878 г.), който показва как в миналото европейските и балканските държави са виждали Македония като част от България. За трета поредна година Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ представя подобен тематичен календар.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж