Главният прокурор на РСМ: Разследването на инцидента на АМ “Струма“ ще се води от българската страна

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Разследването на инцидента на “Струма” ще бъде водено от органите на Република България, Това каза главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски, който заедно с ръководителя на Спецпрокуратурата им Вилма Русковска бяха на мястото на инцидента.

“Вече предадохме документите на превозвача на българската страна, но документите са много и е необходимо време, за да бъдат разгледани”, уточни Йовевски.

Вилма Русковска съобщи, че властите в РСМ са разговаряли със собственика на транспортната фирма и той е обяснил, че от 20 години са на пазара и досега не са имали инцидент.

Снимка: NewsOne

“Ще проверим кога автобусите са били регистрирани, кога са били на технически преглед и ще ги изпратим на колегите в България“, заяви тя и подчерта, че не вярват на думи, а на документи.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов уточни, че автобусът е на около 3 години.


“Ключовият момент е получаването по най-бърз начин на биологичен материал от техните близки и роднини, за да идентифицираме всички жертви. Мисля, че вече започва в РСМ този процес. Случаят и при тях е с изключителен приоритет”, каза той.

Снимка: NewsOne

Разследват се също причините довели до чутия взрив, за който разказват свидетели.

“Отново стигаме до водещите версии – дали е човешка грешка или техническа неизправност на автобуса. Имало е втори шофьор, но не можем да кажем дали е оцелял. Мислим, че и двамата шофьори не са оцелели”, коментира Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че за момента в РСМ няма да се провежда допълнително паралелно досъдебно производство и то ще се води от българска страна.

Тя обясни, че Иван Гешев е на работно посещение в Хага, но по-рано днес е разпоредил случаят да се поеме от НСлС.  

“Ще положим максимални усилия за бързо и ефективно разследване”, заяви Милева.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж