Любомир Каримански: Трябва диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи

Той съобщи, че на коалиционния съвет вчера не са дискутирали параметрите на актуализацията на бюджета

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

За диференциране на антикризисните мерки към най-уязвимите групи се обяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански (“Има такъв народ”) пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Аз лично много дължа на това, за да няма раздаване на пари “на калпак”, посочи той.

Каримански съобщи, че на коалиционния съвет вчера не са дискутирали параметрите на актуализацията на бюджета. Разбрахме се, че до четвъртък ще ни бъдат изпратени всички разчети, параметрите за актуализацията на бюджета, както и макрорамката, посочи той. Надявам се, в петък на експертната среща на коалиционния съвет, която ще бъде следобед в 16:00 часа, да можем да дискутираме повечето неща и всяка една от парламентарните групи на коалиционните партньори да представи бележки и съответно нови предложения, допълни Каримански.

Нека да видим антикризисни мерки как са разписани вътре, коментира Каримански на въпрос дали имат нови предложения. Не съм видял още схемата дали има възможност за диференциране към най-уязвимите групи или не, каза той. По думите му пари като уравновиловка да се дават на всички не е толкова целесъобразно. Според Каримански за всяка една мярка може да се приложи това диференциране. Той посочи, че част от хората нямат нужда дори от отстъпката за гориво от 25 ст.

Относно нулевата ставка на ДДС за хляба и как тя ще се усети от потребителите, Каримански коментира, че ДДС-то би трябвало да се отразява на крайния потребител. Това, което трябва да се направи, е контролните органи да си свършат работата, допълни той. Има, доколкото разбрах вчера от министъра на финансите, нотификация и Европа е одобрила да имаме по-ниски ставки, коментира Каримански. За мен най-важното е парите да стигнат навреме и то до най-нуждаещите се, а не до тези, които нямат нужда от такава помощ, заяви той.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че е изпратил писмо до министъра на финансите за всички очаквани постъпления от ДДС и акциз по видове стоки. Трябва първо да видим какви ще са приходите в хазната, за да можем да кажем, че това е най-доброто разпределение на мерките в тази ситуация, обясни той.

Попитан дали “се движат в локалното” на коалиционното споразумение или го спазват, Любомир Каримански коментира, че понякога локалното е по-бързо от магистралата и уточни, че се движат “не към нови избори, а към осъществяване на приоритети, на идеи, на цели”, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж