Македонският премиер Зоран Заев честити победата на Радев

Двамата лидери са си обещали да търсят решения на проблемите между София и Скопие

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е честитил изборната победа на президента Румен Радев, малко, след като стана ясно, че той печели с категоричен резултат на балотажа в неделя срещу проф. Анастас Герджиков. В телефонен разговор, двамата държавници са си обещали да продължат работа по разрешаването на споровете между Скопие и София.

“В телефонния разговор, който проведох с президента на Република България Румен Радев, го поздравих за победата на президентските избори и пожелах успех на съседа ни и на целия български народ. Разбрахме се България и Северна Македония да продължат – чрез диалог и взаимно разбирателство – да търсят решения в името на общото ни европейско бъдеще”, написа Заев в социалните мрежи.

По време на дебата с проф. Герджиков, Радев даде индикации, че няма да подкрепи вдигане на българското вето на Скопие за започване на преговори с общността, докато съседката ни не реши проблема с езика на омразата и отношението към хората с българско самосъзнание.

Двете държави водят дългогодишен спор по исторически теми и имат разминавания във вижданията за произхода на македонския език. До момента не се отбелязва сериозен напредък в разрешаването на спорните въпроси.

След загубата на Социалдемократическия съюз на местните избори през октомври, Зоран Заев подаде оставка от премиерския пост на страната и председателския в самата формация. Няколко дни по-късно обаче, той обяви, че запазва позицията си, а една от изтъкнатите причини беше, че Северна Македония трябва да продължи своя път към европейска интеграция.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж