Мариана Кукушева: Правим всичко възможно да задържим цената на хляба

Тя предложи още съкратените от администрацията да се влеят в бранша им

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева заяви, че към момента най-слабо изразено остава поскъпването на хляба от всички други храни на фона на рекордното повишение на цените на тока, газа, дори и на най-важната суровина за тях – брашното, която вече мина 1000 лв. за тон.  Кукушева посочи, че потребителите добре знаят, че инфлацията у нас наближава 30%, макар официалната информация да сочи друго и подчерта, че в чужбина тя също е двуцифрена и коментира, че ще продължи да расте.

По отношение на това дали ще се увеличи цената на хляба, тя заяви, че имат желание да задържат сегашната, но не знаят дали ще имат тази възможност.

“Ще дам пример с един много модерен хлебозавод. Ако през месец юни цената на тока за него е била 60 000 лева, следващият месец става 83 000, после става 118 000, последната му сметка е за 312 000 лева. В същото време този завод ползва и синьо гориво в технологичния си процес за изпичане. Там сметката набъбва също изключително много”, посочи тя.

В ефира на БНТ Кукушева съобщи, че има и 5-6 доброволно затворени хлебозавода заради натиска на енергийните цени.

Попитана как хлебопроизводителите преодоляват повишените цени и дали не ги компенсират с по-нисък грамаж на хляба или по-лошото му качество, тя заяви, че пазарът е толкова стагниран, че не би търпял лошо качество.

“За съжаление имаме сив сектор, който се опитва да се промъква. Той присъства основно в малките търговски обекти и малките населени места, където не са стъпили нашите колеги от модерната търговия, която изсветлява браншовете и хранително-вкусовата промишленост”, каза тя.

Кукушева заяви, че производителите не могат да съкращават персонал, тъй като има сериозен недостиг на кадри.

“Опитваме се, и това е тенденция, да покачваме заплащането в нашия бранш. Недостигът на кадри при нас е постоянно явление. Трябва да има оптимизация в държавната администрация – не става само със съкращаването на хора в пенсионна възраст. Идеята ни е да се влеят в хлебопекарния бранш”, обясни Мариана Кукушева. 

Тя подчерта, че тези хора ще бъдат обучени.

“На пазара се забелязва покачване на пазарната цена на хляба, но между нея и доставната цена има едни 50%. Никога досега в държавата не са влизали толкова пари от ДДС – защото расте данъчната основа. Апелът ни към държавата сега е да има правилно преразпределение на този ресурс от потребителите. Не сме се отказали и от идеята за 9% ДДС за всички храни”, припомни Кукушева. 

Тя заяви, че след 2 години планираме да влезем в еврозоната.

„Ако няма политика, която да поощрява вдигането на доходите, това няма да се случи особено на фона на инфлацията, която съществува не само в България, а и в света. Тогава обедняването ще е огромен факт. Предложението ни за 9% ДДС на всички храни е анти-инфлационна мярка, силна социална мярка, която се ползва и в момента от 27 страни-членки. Ние сме една от двете, които не я използват”, разкри тя. 

Кукушева заяви, че бизнесът иска държавата да поеме поне 75% от разликата между регулираната и реалната цена на тока, а не 30% като сега. Тя поиска също така да имат право на целогодишни договори за участие в търговете, за да има предвидимост на цената на хляба.

“Хлебарският бизнес не позволява днес да затвориш и след няколко дни да отвориш пак. Тук имаме целогодишни договори и се търси предвидимост“, обясни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите у нас. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж