Медицински сестри излизат на протест пред здравното министерство

Поводите за недоволството им са неизпълнените искания за реформи

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Синдикатът на медицинските специалисти излиза на протест пред Министерството на здравеопазването в сряда. Причината – исканията им за реформи в системата остават неизпълнени.
Според тях високата смъртност в България се дължи на това, че в болниците няма кадри. Една сестра се грижи за 25-30 пациенти в добрите случаи, а повечето от тях са в пенсионна възраст, над 60 годишна възраст.
От организацията отчитат, че Министрество на здравеопазването е увеличило приема на студенти в медицинските университети, въпреки това проблемът с недостига остава нерешен. Става ясно, че от 160 студенти завършват 16, а от тях в български болници отиват да работят между 4 или 5 души, след четиригодишно обучение.  Според синдиката главната причина за непривлекателността на професията у нас е ниското заплащане, което искат да се промени.

Според медицинските сестри твърденията на здравните власти, че всичко е уредено и под контрол в болниците, не отговаря на истината.   
Те настояват и за подписване на нов колективен трудов договор. За пореден път от синдиката ще поискат лечебните заведения да не са търговски дружества, а частните болници да не ползват публични средства.

Протестът започва в 11 часа и се очаква да продължи до 14 ч.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж