Медицинският факултет към СУ прекрати занятия, протестира срещу промените в болница “Лозенец”

Лекари от здравното заведение излизат на протест министерството

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Медицинският факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” прекратява всички учебни занятия и стажове за всички специалности в знак на протест заради решението на здравния министър Стойчо Кацаров да слее болница “Лозенец” с Педиатрията. Инфраструктурата на факултета се намира в сградата на бившата Правителствена болница.

Според ръководството на факултета, тези действия ще доведат до практическото ликвидиране на МБАЛ “Лозенец” ЕАД.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че е издал протоколно решение, което няма статут на заповед, но на практика изисква сливане на Детската и Правителствена болници. В юридически план, това сливане означава, че двете здравни заведения ще имат един Борд на директорите и едно ръководство. Според Кацаров процедурата по обединяване ще отнеме между 6 и 8 месеца, като дотогава промени в работата на двете болници няма да има.

Стойчо Кацаров прекрати МБАЛ “Лозенец” ЕАД (ДОКУМЕНТИ) | NewsONE

Намеренията на здравното ведомство разгневиха работещите в болница “Лозенец”, които днес излизат на пореден протест срещу планираните промени пред.

Лекари от болница „Лозенец“ протестират срещу идеята тя да се превърне в детска | NewsONE

Според недоволните медици няма как в сградата на бившата правителствена болница да бъде поместена и Педиатрията, защото няма достатъчно места и е невъзможно технически да се случи. Те се притесняват се и че ще загубят работата си. Според тях чрез действията на Стойчо Кацаров ще се стигне до закриването и на двете болници. 

МЗ: Болница “Лозенец” ще продължи да работи като университетска болница | NewsONE

Някои от медиците заподозряха нечисти намерения и финансова изгода от готвените промени, които се случват само дни преди евентуалното назначаване на редовен здравен министър.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж