Медицинският университет в София навърши 104 години

Той е най-старото медицинско висше училище в България

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Медицинският университет в София навърши 104 години от основаването си. На тържествена церемония в аулата на СБАЛАГ “Майчин дом”, ректорът на учебното заведение определи приноса на най-старото медицинско висше училище в страната като неоспорим.

„За тези години през учебните ни зали са минали 104 випуска, завършили са, станали са уважавани медици и, на свой ред, са допринесли за развитието на науката у нас – на университетско, на национално и на международно ниво”, каза в академичното си слово акад. Лъчезар Трайков.

Според правилника на МУ-София, ректорът изчете имената и специалностите на удостоените с академични длъжности “професор” и “доцент” за изминалата 2020-та година, а в словото си упомена и броя на новите доктори, доктори на науките и асистенти по факултети, спечелили конкурс или назначени през 2020г.

За 20-а година бяха връчени традиционните награди на Медицинския факултет за научна дейност.

Наред с учебната и лечебно-диагностичната дейност, научните достижения на факултета са базата за класирането на МУ – София на водеща позиция сред университетите в България.

Университетът откри учебната 2021 година с 1220 първокурсници, 420, от които са чужденци.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж